Kiegészítők, bútorok, lámpák: mi kell a retró konyhához?

2020. június 06.
Amikor felújítjuk a konyhát, általában azért tesszük, mert elavult, és már vannak sokkal jobb, szebb megoldások. Ám az utóbbi időben a modernizálás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a stíluselemek közül a hipermodern irányzatokat választjuk, egyre szívesebben nyúlnak vissza az emberek a hetvenes-nyolcvanas évek szívmelengető, derűs formavilágához. Hogyan vihetünk egy kis retró sikket a konyhánkba, és kombinálhatjuk a modern technológiával?

Az elmúlt évtized minimalizmusa és neutrális színpalettája után egyre jobban visszahódítja az emberek szívét a retró vidám és színes világa. Ebben nagy szerepet játszik a gyermekkor iránti nosztalgia is. Ám ez nem jelenti azt, hogy az a konyha, ahol a hetvenes-nyolcvanas évek stíluselemeihez nyúlnak vissza, ne lenne ugyanakkor modern és letisztult. Mutatjuk, mi kell hozzá, hogy vidámságot és retró sikket csempésszünk a konyhánkba és az ebédlőnkbe!

1. Játsszunk a mintákkal

Semmi sem határozza meg jobban egy helyiség hangulatát, mint a felhasznált textilek mintája. Ha egyszerűen és gyorsan akarunk egy kis retró vibrálást teremteni a konyhánkban, bátran kísérletezzünk az élénkebbnél élénkebb anyagokkal, amik meghatározóak voltak a hetvenes-nyolcvanas években. Ha szerencsések vagyunk, még lapul eredeti, vintage anyag is a szüleink szekrényének a mélyén.

2. Csempésszünk be retró színeket kiegészítőkkel

Ha meghatározzuk előre, hogy a retrókorszak jellegzetes színei közül milyen palettával szeretnénk a konyhánkat újjá varázsolni, könnyebben haladhatunk, és egységesebb, harmonikusabb végeredményt kapunk. Választhatjuk például a klasszikus rózsaszín-zöld párosítást, ami nagy kedvenc volt abban az időben, és a különböző konyhai eszközökön, dekorációs elemeken keresztül adhatunk új hangulatot a helyiségnek.

3. Keressünk egy karakteres elemet

Ha nem akarjuk az egész konyhát átalakítani, de szeretnénk egy kis retró csavart vinni a berendezésbe, keressünk olyan karakteres, jól felismerhető tárgyakat, amelyek azonnal megadják a hetvenes-nyolcvanas évek alaphangulatát, viszont nem kell miatta felforgatnunk az egész konyhát. Ilyen lehet például egy jellegzetes falióra vagy lámpa, ezekre amúgy is szükség van a konyhában.

4. A minimalizmus kiemeli a retrót

Ahogy azt már az elején is említettük, nem kell telezsúfolnunk a konyhánkat ahhoz, hogy megidézzük a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát. Sőt, minél kevesebb elemet helyezünk el a pulton, polcokon, falon, annál erőteljesebb lesz a hatás. A lényeg a színek és a retróelemek jó megválasztása. Így a helyiség egyszerre lesz modern és otthonosan régimódi.

View this post on Instagram

Glowy.

A post shared by Alexa Chambers🦩 (@alexabchambers) on

5. Kockás padló

Nem létezik egyetlen padlóminta, amire azt mondhatnánk, hogy ez a retró. A linóleumtól a kerámián át a fáig bármivel burkolhatjuk a járófelületet ahhoz, hogy megkapjuk az áhított hangulatot. De ha biztosra akarunk menni, akkor a kockákkal nem tévedhetünk. Ám az már csak rajtunk múlik, hogy színes, fekete-fehér, kicsi vagy nagy kockákat választunk.

View this post on Instagram

So many elements I love about this vintage-style kitchen – the chequered floor (I will say it again, EMERGING KITCHEN FLOOR TREND), the wooden pieces, the cupboard skirts, the lamp for a lovely yet unexpected twist… all divine. When I eventually get my dream French holiday home, the kitchen will look something like this (although don’t tell the husband – the cupboard skirts will have him reaching for the smelling salts) Talking of things French, we should have been now heading off to France for a half-term break BUT ALAS. Still, a week off from work and manically googling the difference between obtuse and reflex angles 😳😳🤷🏾‍♀️is nothing to be sniffed at. Even if you travel no further than your local Sainsbury’s. See you all on the other side….😊😎 📷 @dana_gallagher via @bradytolbert. . . #kitchendesign #beautifulkitchens #kitcheninspiration #kitchendecor #designinspiration #cupboardskirt #craftsmanship #cabinetry #checkedfloor #oldmodernstyle #kitchenremodel #interiors #chequeredfloor #frenchstyle #beautifulspaces #countrykitchen #homedecor #interiordesignideas #interiordesign #livingetc #livingetcstyle #livingetcspaces

A post shared by Busola Evans (@busolaevans) on

6. A natúr fa megfér a retróval

A retrót gyakran a színesre festett konyhaszekrényekkel azonosítják, pedig a fa remekül megfér a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatával. Ha világosabb árnyalatokkal kombináljuk, és elhelyezünk egy-két színesebb bútort a helyiségben, kortalanná, ugyanakkor otthonossá tehetjük a konyhánkat.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash

Olvastad már?