Ideje megismerkedned a dán habverővel, ha jót akarsz sütni!

2022. március 16.
A klasszikus, lufiszerű habverőnek megvannak a maga korlátai. Bár tökéletes a tojásfehérje felveréséhez vagy egy lágy krém kikeverésére, a nyitott szerkezet és a finom huzalozás nem igazán teszi alkalmassá, hogy sűrűbb, ragacsosabb tésztákat készítsünk segítségével. Hadd mutassuk be viszont a strapabíróbb unokatestvérét: a dán habverőt!

Ellentétben a jól ismert habverővel, a dán habverő, vagy inkább tésztakeverő vastag hurkokból áll, melyek némileg fedik egymást. Nem mindegyik dán habverőnek ugyanolyan az alakja, ám a lényeg mindegyiknél nagyjából egyforma: három, nem koncentrikus hurok alakítja ki a fejet. Például a kenyér- vagy kalácsdagasztásban jeleskdik különösen ez az eszköz, de szinte bármelyik sütemény esetén jó szolgálatot tehet, ahol sűrűbb, ragacsosabb tésztával kell dolgoznunk.

dan-habvero

Amikor elkezdjük egy kelt tészta dagasztását, a száraz és nedves hozzávalókat kell elegyítenünk. Ez eleinte egy nagyon ragacsos, kenődős massza. Itt jöhet képbe a dán habverő. Úgy lehet vele összedolgozni a lisztet és a tejet, hogy nem marad egyetlen buborékban sem olyan lisztrészecske, ami ne elegyedett volna a nedves konzisztenciájú részekkel. Sőt, akár még a spatula helyett is használhatjuk ezt a habverőt, köszönhetően a feszültségnek, ami a sűrű tészta és a vastag hurkok között kialakul, mikor találkoznak. 

Az üres részek a fémhurkok között megakadályozzák ugyanakkor, hogy túldolgozzuk a tésztát. Remekül használható épp ezért például ahhoz, amikor a csoki- vagy mogyoródarabokat keverjük bele a keksztésztába, vagy az olvasztott csokoládét elegyítjük vajjal és cukorral. 

A klasszikus habverő tisztítása igazi rémálom lehet. A dán habverő esetében ez is könnyebb, hiszen a nagyobb hurkok és távolságok miatt nem ragad be a tészta abba a pontba, ahol a drótok találkoznak.

Forrás: Insider Fotó: Eden West Gourmet

Olvass tovább!