Így készül a tökéletes pitetészta!

2022. január 27.
Omlós, forró házi pitét készíten nem is olyan nehéz, mint gondoltad – csak egy jó alaprecept kell hozzá. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere most megmutatja nektek a tökéletes pitetészta titkát, hogy nektek már csak azt kelljen kitalálni, mi legyen a töltelék!

Mindenkinek kell egy tökéletes pitetészta alaprecept, amit gyorsan el lehet készíteni, és mindig működik. Most megosztom veled az én receptemet, amit nemcsak pitesütéshez, hanem galette-alapnak is használok. Pár alapvető hozzávalóra van csak szükség, kézzel 10 perc alatt össze lehet állítani.

pite-smarta

Igaz, hogy be lehet már szerezni kész pitetésztákat is, velem is előfordul, hogy inkább ezeket használom. Például, ha ügyfélnek fotózok, azon van hangsúly, hogy az elkészült fotó minél gusztusosabb legyen. Ilyenkor, ha rövid a határidő, az energiát és az időt inkább a fotózásra szánom, mint a tészta elkészítésére.

Azonban, ha magunknak sütök, vagy van idő egy fotózáshoz kényelmesen előkészülni, mindig házi tésztát gyúrok be, mert tényleg gyorsan megvan. Az egyetlen, amire gondolni kell az a pihentetési idő: bizony, hiába gyúrjuk be pikk-pakk, ki kell várni azt a legalább 20-30 percet, amire használható lesz a tészta.

Mire van szükséged a pitetésztához?

pite-teszta-recept

 

Tényleg csak néhány alapanyagra van szükséged, azonban fontos, hogy ezeknek megfelelő legyen az állaguk!

Liszt: sima fehér lisztet használj, és mindenképp szitáld át!

Vaj: minél jobb minőségű a vaj, annál jobb lesz a végeredmény is. A vaj mindenképp minél hidegebb legyen, közvetlenül a felhasználás előtt vedd ki a hűtőből!

Porcukor: ezt is szitáld át!

Tojás: ha lehet, friss házi tojást használj.

Víz: ez is akkor ideális, ha hűtőhideg. Ha tudod, hogy másnap pitét sütsz, előző este tegyél a hűtőbe vizet, mert aznap reggel tuti elfelejted (legalábbis én igen), és nem fog lehülni 10 perc alatt.

Mire használhatod a tésztát?

pite-alap-teszta

 

A pitetésztát meglepő módon pitesütéshez érdemes használni, de ha nem klasszikus pitét készítenél, hanem egy rusztikus, könnyed galette-et, ahhoz is tökéletes ez a tészta.

Tökéletes pitetészta

Hozzávalók:

  • 195 g liszt
  • 100 g hűtőhideg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1/2 kk. só
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 3 ek. hűtőhideg víz

Elkészítés:

  1. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a porcukrot és a sót, és összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és az ujjaink között elkezdjük összedolgozni a lisztes alappal. Addig dolgozunk vele gyors mozdulatokkal (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg), amíg nagyobb rögökké összeáll.
  3. A tojás sárgáját 1 evőkanál vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tészta alapunkhoz, és összedolgozzuk. Ha nagyon darabos még a tészta, akkor igény szerint további 1-1 evőkanál vizet adhatunk hozzá, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
  4. A kész tésztából golyót formázunk, és óvatosan lelapítjuk egy koronggá, majd folpackba tekerjük, és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  5. Meglisztezett felületen, meglisztezett sodrófával kb. fél centis kört (jellegű) formát nyújtunk.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!