Ez a séfek és gasztrostylistok kedvenc tányérja

2022. március 20.
Hívhatjuk lapos tálnak vagy tálnyérnak, a lényeg, hogy a gasztroguruk ezért rajonganak a legjobban.

Miért jobb tálkából enni, mint tányérból? A pszichológusoknak valószínűleg lenne magyarázata erre, ám a tény ettől még tény marad: egy sekély, szinte tálszerű tányérból sokkal finomabb az étel, mint egy szimpla tányérból. 

Ha egyszer beszerzünk egyet, biztos, hogy ez lesz a kedvencünk. Mindenhez ezt használjuk majd, hiszen ehetünk belőle levest, curryt, főzeléket, krémeket és szószokat, de rizst és tésztát is.

kedvenc-tanyer-gasztronomia

Akár a magazinok gasztrorovatát, akár az étel témájú Instagram- vagy Pinterestoldalakat nézzük, biztosan feltűnt már, hogy mindenhol a laposabb, tányérnál mélyebb, de tálnál sekélyebb edényekben tálalják az ételeket. Ez sem lehet véletlen. „Egy széles, sekély tál tökéletes arra, hogy megmutassuk benne az étel minden elemét anélkül, hogy fura szögben kelljen beállítanunk a tányért” – adott magyarázatot arra, miért olyan tökéletes egy ilyen se nem tál, se nem tányér az ételeinknek Samantha Seneviratne cukrász és ételstylist.

Ráadásul amellett, hogy látványnak is csábító, könnyebb is enni egy ilyen tálszerű tányérból, állítják a gasztroguruk. „A sült rizst evőpálcikával kienni egy mély tálból nehéz feladat. Egy ilyen sekélyebb tál sokkal könnyebbé teszi. Ráadásul minden belefér egyetlen tálba, a savanyúságtól a rizsen át a húsig és feltétekig.”

kedvenc-tanyer-gasztronomia

A tányérszerű tál olyan tehát, mint a csésze, ami csak a miénk. Senki más nem ehet-ihat belőle. Az evés már attól öröm lesz, hogy ebből ehetjük. Az élmény pedig az első lépés az étkezéshez és evéshez vezető egészséges kapcsolathoz.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!