Szeretnél észrevétlenül fogyni? Kezdd a villánál!

2021. szeptember 15.
Nem csak az számít, mit eszünk, annak is hatalmas jelentősége lehet, hogyan eszünk a legfrissebb kutatások szerint. Megint más tanulmányok szerint a szeptember tökéletes időpont arra, hogy változásokat vezessünk be és jobbá tegyük az életünket, így sok ember számára ez lehet az optimális időpont arra, hogy újra elővegyék az egészséges testsúlyra vonatkozó célokat.

„Bizonyított tény, hogy a tányér mérete befolyásolja, mennyit eszünk – jelentette ki Brian Wansink, a Cornell Egyetem kutatója, aki számos tanulmány elkészítésében részt vett, ahol azt vizsgálták, vajon a nagyobb tányér vagy tál használatakor milyen irányba változik az elfogyasztott étel mennyisége. – Bizarr, de azt figyeltük meg, hogy valamelyest csökkenti az elfogyasztott ételmennyiséget, ha a tányér vagy tál színe hasonló a terítőéhez.”

etkeszlet-eszrevetlen-fogyas

Az evőeszköz mérete szintén számít

Egy másik, 2006-os kísérletben, ahol Wansink 85 tápanyagszakértőt toborzott és kért meg arra, hogy egyenek jégkrémet. Teljesen véletlenszerűen kínálták meg őket nagyobb és kisebb tálkákból, nagyobb vagy kisebb kanállal adagolt fagylalttal, majd arra biztatták őket, vegyenek annyi jégkrémet, amennyit csak szeretnének. Akik nagyobb tálból kanalazták a fagyit, 31 százalékkal több jégkrémet ettek. Akiknek nagyobb kanál jutott, 14,5 százalékkal ettek többet. Akik kanálból és tálból is nagyobbat kaptak, 56,8 százalékkal több fagyit nyaltak el. Amikor később kikérdezték a résztvevőket, azt a választ kapták a tudósok, hogy egyáltalán nem tűnt fel az embereknek, hogy többet ettek volna, mint kollégáik. 

A pohár alakja és az italok

Nem csak az ételeinknél számít az, miből és mivel fogyasztjuk a feltálalt fogásokat. A pohár alakja ugyanúgy befolyásolja azt, mennyit iszunk. Számos tanulmányt készítettek a témában. Ezekben megfigyelték, hogy akik alacsony és széles, kerekded pohárból, illetve felfelé szélesedő szájú pohárból isznak, többet töltenek maguknak és többet fogyasztanak, mint az egyenes falú, magas poharakból ivók. Ez mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében igaz a tudósok szerint. 

Egy 2003-as vizsgálatban felnőtteknek adtak alacsony, széles poharat. Akik ilyen poharat kaptak, 19,2 százalékkal több gyümölcslevet ittak, mint azok, akik keskeny és magas poharat fogtak a kezükbe. A hatás még erősebb volt gyerekek esetében: a kicsik közül 76,4 százalékkal ivott többet az, akinél alacsony, széles pohár volt. 

Nagyon jól megmutatja az a kísérlet, hogyan csap be az agyunk, ha az italok mennyiségéről van szó, melyben arra kérték a felnőtt résztvevőket, töltsenek egy kicsi, ám pontos mennyiséget különböző alakú poharakba. Az eredmény? Minden résztvevő – még a tapasztalt bárpincérek is – túltöltötték a poharakat 20-30 százalékkal, amikor az alacsony, széles pohár került eléjük. 

Mit jelentenek ezek a hétköznapokban?

Hogyan illeszthetők be ezeknek a kutatásoknak az eredményei a mindennapjainkba? És mi közük van az egészséges testsúly eléréséhez? Ha elolvastuk és tudatosítottuk, milyen evőeszközzel eszünk, milyen tányért és poharat használunk, anélkül ehetünk kevesebbet, hogy bármiféle erőfeszítést és megszorítást kellene tennünk.

  1. Válasszunk kisebb tányért és tálat. Együnk inkább nehezebb, mint könnyebb étkészletből, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy hamarabb jóllakjunk. 
  2. Minél kisebb legyen a színek közötti kontraszt az étkészletünk és a terítőnk között.
  3. Együnk kisebb evőeszközzel.
  4. Igyunk magas, vékony pohárból, a kerekded formákat, alacsony poharakat kerüljük.
  5. Lehet, hogy érdemes beruháznunk egy piros étkészletbe és poharakba. A Baseli és Mannheimi Egyetem kutatói piros, fehér vagy kék tányérról kínáltak nassolnivalókat a kutatásukban részvevőknek, illetve kék vagy piros pohárból innivalót. Azt figyelték meg, hogy a piros edényt használók kevesebbet ettek és ittak, mint a többiek.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash