3 nagyon csokis süti (nem csak) húsvétra

2022. április 02. |

Ha még nem találtad ki, hogy milyen süti kerüljön az asztalra húsvétkor, ezek között rálelhetsz arra, amit keresel! Főleg akkor, ha te is nagy csokiimádó vagy!

Húsvétkor csokinyuszit vagy -tojást enni teljesen helyénvaló, nincs azonban semmi kivetnivaló abban sem, ha egy nagyon csokis süteményben végzik és úgy kerülnek az ünnepi asztalra. Ez a három recept szuper kiindulási alap lehet, sőt a húsvét utáni „csokieltakarításhoz” is jól jöhetnek!

Húsvéti csokinyuszi

Mandulalisztes brownie

Hozzávalók:

  • 25 dkg csokoládé (a legideálisabb, ha jó minőségű étcsokoládét használunk)
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg mandulaliszt (vagy nagyon finomra őrölt mandula)
  • 1 csipet só

Így készül:

  1. A csokoládét kisebb darabokra törjük, és a vajjal együtt felolvasztjuk vízgőz felett.
  2. Félretesszük, hogy egy kicsit hűljön, közben pedig habosra keverjük a tojásokat és a cukrot.
  3. Több részletben hozzáadjuk a mandulalisztet a kihabosított tojáshoz, majd gyors mozdulatokkal belekeverjük az olvasztott csokoládét.
  4. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A brownie, amit bögrésen is elkészíthetsz, akkor a legfinomabb, ha a belseje egy kicsit lágyabb marad!

Mandulalisztes brownie

Csokoládémousse torta

Hozzávalók a kakaós piskótához:

  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 4 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a csokihabhoz:

  • 3 + 2,25 dl hideg habtejszín
  • 33 dkg jó minőségű étcsokoládé

Így készül:

  1. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük egy csipet sóval.
  2. Kézi habverővel elkeverjük a lisztet, a kakaót és a sütőport a tojássárgájában, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. 
  3. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű tortaformát, beleöntjük a csokis tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végzünk a biztonság kedvéért, nehogy nyers maradjon a közepe.
  4. Ha elkészült, félretesszük hűlni, és hozzálátunk a csokihabhoz.
  5. 3 dl tejszínt felmelegítünk egy kis edényben (nem kell felforralni, elég megvárni, hogy gyöngyözzön!), majd az apró darabokra tört csokoládéra öntjük. Lefedjük, és állni hagyjuk 5 percig, hogy felolvadjon.
  6. Míg hagyjuk hűlni, habbá verünk 2,25 dl hideg tejszínt. Mikor a csokis keverék teljesen(!) kihűlt, több részletben beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Ha elkészült a csokimousse, a kihűlt piskótára simítjuk, és legalább 6 órára (de inkább egy éjszakára) lefedve hűtőbe tesszük.
  7. Szeletelés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből, megszórjuk kakaóporral, és ha szeretjük, friss gyümölccsel díszítjük.

Csokoládé mousse torta

Csokis tiramisu

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl frissen főzött kávé (ha gyerekek is esznek belőle, akkor koffeinmentes!)
  • 1 csomag babapiskóta
  • 10-15 dkg étcsokoládé

Így készül:

  1. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig fehéredésig keverjük a cukorral a robotgép magas fokozatán.
  2. Ezután összedolgozzuk a tojássárgáját a mascarponéval, és több részletben beleforgatjuk a tojáshabot is.
  3. Egy tál aljában eloszlatunk egy keveset a krémből, csokoládét reszelünk rá, majd szép sorban elhelyezzük rajta a kávéba mártott babapiskótát.
  4. Jöhet rá a krém fele, erre reszelt csoki, majd egy újabb réteg kávés piskóta.
  5. Erre kerül azután a megmaradt krém, a tetejére pedig csokoládét reszelünk.

Csokis tiramisu

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Etikus receptek: 5 pálmaolajmentes nasi

Etikus receptek: 5 pálmaolajmentes nasi

Egyre nő azok tábora, akik szeretnék ismerni és meghatározni élelmiszereik pontos összetevőit. Nekik köszönhetjük, hogy megszületettek azok a nassolnivalók, amik már nyomokban sem tartalmaznak például pálmaolajat.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró