Így süss otthon kürtőskalácsot extra kellékek nélkül a sütődben!

2022. május 14.
Akár hiszed, akár nem, otthon is tudsz kürtőskalácsot sütni, csak egy jó recept és egy szuper trükk kell hozzá. Most mindkettőt megkapod!

Amikor a külföldiek megtudták rólunk, hogy magyarok vagyunk, korábban mindig a gulyáslevesre és Puskás Ferencre asszociáltak, az utóbbi időben viszont az égre emelt tekintettel inkább a kürtőskalácsról kezdtek áradozni. Miután nagy egyetértésben megbeszéltük, hogy igen-igen, ez egy elképesztően finom magyar különlegesség, jött a nagy kérdés: és tudod a receptjét is?

Kürtőskalács sütés otthon

Amikor már sokadszor szegezték nekem ezt a kérdést, kezdtem magam furcsán érezni, pedig egyáltalán nem tipikus ugyebár, hogy otthon álljunk neki kürtőskalácsot sütni. Elintéztem annyival, hogy dehát az igazi kürtőskalács parázs felett, speciális hengerre lapogatva sül, ilyet azért nem találni egy átlagos hazai konyhában.

A leleményesség viszont legalább akkora hungarikum, mint maga a kürtőskalács, ezért elég volt egy kisebb kutatómunkát lefolytatni, és meg is találtam a megoldást a világhálón, hogy lehet otthon is kürtőskalácsot készíteni extra kellékek híján. Nos, elég hozzá néhány sütőpapírba csomagolt 0,5 literes üdítős vagy sörösdoboz, amit előtte alaposan kiöblítettünk! Fontos, hogy úgy göngyöljük sütőpapírba a dobozt, mintha szaloncukrot csomagolnánk, szorosan csavarjuk rá elől és hátul, semmi szükség ragasztóra (veszélyes is lenne a használata, hiszen megy a forró sütőbe!)

Kürtőskalács otthon

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl langyos tej
  • 7 gramm szárított élesztő
  • ½ citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen, bio citromot használj!)
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 5-6 evőkanál olvasztott vaj
  • Kristálycukor (fahéjat vagy darált diót is keverhetsz bele)

Kürtőskalács sütés otthon

Így készül:

  1. Felmelegítjük a tejet, hozzászórunk egy csipet cukrot és lisztet, majd belekeverjük az élesztőt és hagyjuk állni 10-15 percig.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat és a reszelt citromhéjat, végül az élesztős tejet és a tojásokat.
  3. Alaposan összegyúrjuk, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk, és 1 órán át kelesztjük.
  4. Ha letelt az idő, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb. ½ cm vastagságúra nyújtjuk. Pizzavágóval kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk.
  5. A csíkokat szépen rátekerjük a sütőpapírral bevont dobozokra, majd a gyúródeszkán finoman meggörgetjük, hogy a tészta még jobban rálapuljon.
  6. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy tepsibe sütőpapírt terítünk. Amíg a sütő forrósodik, lekenjük olvasztott vajjal, és a sütőlapra sorakoztatjuk a kalácsokat.
  7. Sütőtől függően 10-12 perc alatt készül el, ezalatt érdemes párszor óvatosan forgatni, hogy mindenhol szép színt kapjon.
  8. A még meleg kürtőskalácsot meghempergetjük a dióval vagy fahéjjal összekevert cukorban, és most már nemcsak az illatától, hanem az ízétől is ámulatba eshetünk!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?