Így készül a legfinomabb házi bodzaszörp

2022. május 24.
A bodzavirágzás egyet jelent az otthoni bodzaszörp-készítéssel, amihez nem is kell tovább keresned a receptet!

A bodzaszörp egyáltalán nem új találmány, egyszerűségének és nagyszerűségének köszönhetően mégsem merült a feledés homályába. Ha szívesen nosztalgiáznál, és elkészítenéd otthon, szerezd be a hozzávalókat, és láss hozzá az otthoni szörpgyártáshoz!

Házi bodzaszörp

Aranyszabály, hogy a bodzaszörphöz használt virágokat csakis erdőn-mezőn szabad gyűjteni, a forgalmas autóút mellett nyíló bodzát érdemes messziről elkerülni, legalábbis a szörpkészítőknek. Az illatuk persze ezeknek is csodás, ám rengeteg szennyeződés rakódik rájuk, aminek semmi keresnivalója nincs a bodzaszörpben. Márpedig a szörphöz használt bodzatányérokat nem szabad megmosni, hiszen azzal a virágport is lemossuk róla, úgy pedig hiába várunk a gyerekkorunkból jól ismert ízélményre.

A legjobb a teljes pompájában lévő, szépen kinyílt, intenzív illatot árasztó bodzavirágokat leszedni, azt, aminek már kicsit barnulni kezd a széle, még ha fájó szívvel is, de jobb otthagyni. A másik, amire kifejezetten ügyelni kell, ha jót akarunk magunknak, hogy a bodza szárán ne legyenek levéltetvek. Ezek az élősködők tudják, mi a jó, imádnak a bodzából csemegézni, vagyis fennáll annak a veszélye, hogy tetves bodzát sikerül hazavinni.

Házi bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 15-20 darab bodzavirág
  • 5 l víz (nem véletlenül készül 5 literes uborkásüvegben)
  • 1,5 kg cukor
  • 2 db kezeletlen héjú citrom
  • 1 evőkanál citromsav

Otthon készült bodzaszörp

Így készül:

  • A szép és egészséges bodzavirágot beletesszük az uborkásüvegbe (nem kell előtte megmosni a virágokat!) és felöntjük hideg vízzel.
  • A citromokat alaposan megmossuk, levüket kifacsarjuk, és a bodzavirágokhoz adjuk. Lefedjük, és hagyjuk 48 órán át pihenni hűvös, árnyékos helyen. Időnként megkeverjük, majd ha letelt a várakozási idő, átöntjük egy edénybe.
  • 48 óra után átszűrjük a bodzaszörp-kezdeményt, belekeverjük a cukrot, és hozzáadjuk a citromsavat. Ezután felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a benne lévő cukor teljesen feloldódik.
  • Ennél a pontnál érdemes belekóstolni: egy kevés szörpöt vízzel hígítunk, majd megízleljük, az édessége vagy a savanyúsága ugyanis korrekcióra szorulhat. Ha túl édes lenne, akkor citromsavat adunk hozzá, ha pedig túl savanyú, akkor cukorral igazítjuk ki a végeredményt!
  • Még forrón kisebb üvegekbe kanalazzuk, és dunsztba tesszük, hogy a lehető leglassabban hűljön ki. Hiába nehéz, érdemes türelmesen kivárni, hogy elkészüljön, az íze ugyanis kárpótol majd a megpróbáltatásokért!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?