Mézes-gyömbéres lazackockák mangósalátával

2022. június 16.
Amúgy is fontos halat enni, de nyáron kifejezetten jólesik ez a könnyedebb fehérjeforrás. A lazacnak kifejezetten jól állnak a pikáns, édeskés, ázsiai beütésű ízek, a mangósaláta pedig tökéletes köretként egészíti ki a fejedelmi fogást.

Egyáltalán nem kell félni a lazac elkészítésétől, legalábbis ha jól választunk receptet, biztosan nem! A hal sütésénél alapvetően az a lényeg, hogy ne piszkáljuk folyton a serpenyőben lévő halat – hagyjuk magától pirulni oldalanként, és ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl, a lazac például tényleg pár perc alatt elkészül. Az alábbi receptben a halhoz mézes-gyömbéres mártás és egy igazán frissítő, gyümölcsös saláta is készül.

mezes-gyomberes-lazac-recept-mango-salata

Hozzávalók:

(2 személyre)

  • 1/4 csésze szójaszósz
  • 3 ek. méz
  • 1 ek. frissen reszelt gyömbér
  • 30 dkg lazacfilé felkockázva
  • 4 ek. sózott vaj
  • 6 gerezd fokhagyma apróra vágva

A salátához:

  • 1 érett mangó felkockázva
  • 1 érett barack felkockázva
  • 1/4 csésze friss koriander durvára vágva
  • 1/4 csésze friss bazsalikom durvára vágva
  • 2 ek. citromlé
  • 1 avokádó felszeletelve
  • Extra köretnek főtt rizs

Elkészítés:

  1. Egy kisebb tálban keverjük össze a szójaszószt, a mézet és a reszelt gyömbért!
  2. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat közepes lángon, majd dobjuk rá a felkockázott lazacot. Süssük a halat ropogósra, majd dobjuk mellé a fokhagymát is, és pirítsuk kicsit együtt. Végül öntsük nyakon a szósszal, alaposan forgassuk össze!
  3. Vegyük ki a lazacot, öntsünk egy kevés (kábé 1/4 pohár) vizet a serpenyőbe, és várjuk, míg a szósz újra besűrűsödik!
  4. Közben készítsük el a salátát: keverjük össze az összes hozzávalót egy nagy tálban, ízesítsük sóval ízlés szerint.
  5. Egy tálba tegyünk rizst, majd halmozzuk rá a salátát és a lazackockákat! Locsoljuk meg az egészet a mézes-gyömbéres szósszal, és tálaljuk!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább!