Egyáltalán nem kell félni a lazac elkészítésétől, legalábbis ha jól választunk receptet, biztosan nem! A hal sütésénél alapvetően az a lényeg, hogy ne piszkáljuk folyton a serpenyőben lévő halat – hagyjuk magától pirulni oldalanként, és ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl, a lazac például tényleg pár perc alatt elkészül. Az alábbi receptben a halhoz mézes-gyömbéres mártás és egy igazán frissítő, gyümölcsös saláta is készül.
Hozzávalók:
(2 személyre)
- 1/4 csésze szójaszósz
- 3 ek. méz
- 1 ek. frissen reszelt gyömbér
- 30 dkg lazacfilé felkockázva
- 4 ek. sózott vaj
- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
A salátához:
- 1 érett mangó felkockázva
- 1 érett barack felkockázva
- 1/4 csésze friss koriander durvára vágva
- 1/4 csésze friss bazsalikom durvára vágva
- 2 ek. citromlé
- 1 avokádó felszeletelve
- Extra köretnek főtt rizs
Elkészítés:
- Egy kisebb tálban keverjük össze a szójaszószt, a mézet és a reszelt gyömbért!
- Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat közepes lángon, majd dobjuk rá a felkockázott lazacot. Süssük a halat ropogósra, majd dobjuk mellé a fokhagymát is, és pirítsuk kicsit együtt. Végül öntsük nyakon a szósszal, alaposan forgassuk össze!
- Vegyük ki a lazacot, öntsünk egy kevés (kábé 1/4 pohár) vizet a serpenyőbe, és várjuk, míg a szósz újra besűrűsödik!
- Közben készítsük el a salátát: keverjük össze az összes hozzávalót egy nagy tálban, ízesítsük sóval ízlés szerint.
- Egy tálba tegyünk rizst, majd halmozzuk rá a salátát és a lazackockákat! Locsoljuk meg az egészet a mézes-gyömbéres szósszal, és tálaljuk!
Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images