Összedobni egy lágytojást, megfőzni egy pár virslit vagy brokkolit párolni nem nagy kunszt, ahhoz viszont, hogy tényleg úgy sikerüljenek, ahogy szeretnéd, kulcsfontosságú tudnod, hogy melyiket mennyi ideig kell főzni. Ha nincs a kisujjadban, hogy minek mennyi ideig kell a lobogó vízben fürdőznie, ez az összeállítás igazán hasznos segítőtársad lesz a konyhában!
Tojás
Tölts meg egy lábast félig vízzel, tedd a tojásokat a forrásban lévő vízbe, és főzd 6-10 percig, attól függően, milyen állagú sárgájára vágysz. Ha lejárt az idő, rögtön tedd a tojásokat hideg víz alá, hogy véget vess a főzési folyamatnak!
- Igazán lágy, folyékony sárgája: 6 perc
- Félig főtt sárgája: 7-8 perc
- Keményre főtt tojás: 10-12 perc
Csirke
Csirkemell: onnantól számítva, hogy a forrásban lévő húslevesbe tetted a friss, csont és bőr nélküli csirkemellet, 10-15 perces főzési idővel kell számolnod, a hús méretétől függően. A mélyhűtött, csont nélküli csirkemellnek 18-25 percre lesz szüksége. A kiolvadt, csontos csirkemellnek elég 20-22 perc.
Csirkecomb: a combfilét mérettől függően 10-15 percig főzd a levesben, a csontos combokat pedig 18-22 percig!
Burgonya
A krumplit tedd hideg vízbe, majd forrald fel. A főzési idő a zöldség méretétől függően az alábbiak szerint alakul.
- Újburgonya: 10-12 perc
- Kis méretű krumpli: 14-16 perc
- Közepes: 18-20 perc
- Nagy: 25-30 perc
Brokkoli
Forralj vizet egy edényben, és ebbe tedd a gyerekek rémálmát, a brokkolirózsákat. Főzd 2-3 percig (4 percig, ha fagyasztott), vagy amíg a brokkoli élénkzöld színű és éppen villapuha nem lesz!
Karfiol
Rózsákra szedve: tedd a friss karfiolt forrásban lévő vízbe, és főzd 5-7 percig (7-9 percig, ha fagyasztott) vagy addig, amíg a karfiol annyira megpuhul, hogy villával könnyedén bele tudj szúrni.
Egészben: az alaposan megmosott karfiolt tedd forrásban lévő vízbe, és – a méretétől függően – főzd 10-12 percig.
Spárga
Tölts meg egy edényt egy ujjnyi vízzel, adj hozzá sót, és forrald fel. Tedd a megtisztított spárgát a vízbe, és forrald körülbelül 5 percig, vastagságtól függően plusz-mínusz 2 percig (a vékony spárgánál 3-5 perc, míg a vastag spárgánál 5-7 perc a főzési idő). Szűrd le, és máris tálalhatod!
Virsli
Tedd a virslit forrásban lévő vízbe, és főzd 5-6 percig. Öntsd le róla a vizet, és máris kész!
Rizs
Fehér rizs: 1 csésze rizshez 1½ csésze vizet és ½ teáskanál sót számolj. Forrald fel a vizet (a rizzsel együtt), ha pedig a víz nagy része elfőtt, tegyél rá fedőt, és hagyd főni körülbelül 17 percig, amíg a vizet teljesen magába szívja.
Barna rizs: nem sokban tér el a fentiektől, de jó, ha tudod, hogy a barna rizshez 2 csésze víz kell 1 csészénként. Lassú tűzön főzd 30-45 percig. Ha kész, hagyd állni lefedve további 10-12 percig, hogy a maradék víz is teljesen beszívódjon a rizsbe.
Forrás: Via, Fotó: Unsplash.com