Trükkök rizsfőzéshez – Lehet, hogy eddig rosszul csináltad?

2022. június 18.
Össze- vagy leragad, szétfő, roppanós marad a belseje – csak hogy néhányat említsünk a rizsfőzés közben felbukkanó hibalehetőségek közül... Ha megszívleled konyhai fortélyainkat, nem kell egyiktől sem tartanod!

Egyszerűen és gyorsan főzhetsz tökéletes rizst, akár az egyesek szerint nem túl egészséges fehér, akár barna rizst szeretnél készíteni. A lényeg, hogy pár dologra mindig odafigyelj, és akkor nem kell többé kudarctól tartanod! Mutatjuk a legfőbb lépéseket, neked pedig nincs más dolgod, mint alaposan megjegyezni azokat!

Rizs

Rögtön az elején lerántjuk a leplet egy fontos rizsfőző titokról: ahhoz, hogy ne tapadjon oda az edény aljához, vagy ami ennél is rosszabb, ne piruljon oda főzés közben a rizs, mindig gondosan ügyelned kell a rizs-víz arányra: 1 bögre rizshez 1 és ¾ bögre vizet kell önteni, így lenyűgöző lesz a végeredmény!

Amire szükséged lesz a rizsen, a són és a vizen kívül: mérőpohárként használt bögre, fedővel rendelkező edény, fakanál, villa és egy tiszta konyharuha. Ne kövesd el azt a hibát, hogy gyakran kevergeted főzés közben a rizst: a közhiedelemmel ellentétben ez nem abban segít, hogy szétválaszd a rizsszemeket, hanem épp az ellenkezőjét érheted el vele, vagyis az összetapadás esélyét növeled!

A tökéletes rizsfőzés lépései

1) Egy apró lyukú szűrőben alaposan átmossuk a rizst.

2) Közben vizet melegítünk egy nagyobb méretű edényben, amit a későbbiekben le is fedhetünk.

3) Amikor forr a víz, elkeverünk benne egy kiskanál sót (előtte azért nem szerencsés, mert a sózás későbbre tolja a forrás időpontját) és beleöntjük a rizst.

4) Gyors mozdulatokkal átkeverjük, majd lefedjük a készülő remekművet, és alacsony fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet.

5) Kb. 15 percig hagyjuk főni, majd félrehúzzuk a tűzről, és lefedve hagyjuk puhulni további 4-5 percig.

6) Ha letelt az idő, levesszük a fedőt, és egy villával gyorsan átkeverjük a rizst, ez az a mozzanat, amikor szétválasztjuk egymástól az esetlegesen összetapadt rizsszemeket (persze csak akkor, ha ez zavar bennünket!)

Főtt rizs

További tippek:

  • Főzés közben nem szabad emelgetni a fedőt és gyakran kevergetni sem érdemes.
  • Miután lejárt a főzési idő, tiszta konyharuhát terítünk az edényre, és arra tesszük rá a fedőt. Így az összes felszálló nedvességet beszívja a konyharuha, így a rizs nem lesz túlfőtt, csirizes, összeragadt!
  • Ha marad a rizsből későbbre, melegítés előtt tanácsos egy kis olívaolajjal meglocsolni, összeforgatni majd a tűzhelyre tenni, és alacsony lángon felmelegíteni.
  • Azoknak, akik nem akarnak a fenti lépésekkel vacakolni, érdemes a rizsfőzéssel a mikróban próbálkozni!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?