Nem rejtjük véka alá az igazságot: a házi rétestészta nyújtása igényel némi kézügyességet és türelmet, a többi azonban nem ördöngösség, és ha kicsit jobban odateszed magad, biztos, hogy menni fog! Arra mindenképp figyelj, hogy réteslisztet használj az elkészítéséhez, és attól se rémülj meg, hogy a hozzávalók között szerepel az ecet (vagy a citromlé)!
Finomliszt vagy rétesliszt?
Ha csak finomliszt van otthon, addig ne is állj neki az otthoni rétestészta készítésnek, amíg nem szerzel be réteslisztet! A két lisztfajta között már szemmel láthatóan és tapintásra is van különbség: a finomliszt, ahogy a neve is mutatja, finomra van őrölve, a rétesliszt szemcséi ennél valamivel nagyobbak. Ha belenyomod a kezed, a finomliszt szemcséi összetapadnak, a rétesliszt viszont kevésbé veszi fel a kezed formáját.
Ebből is látszik, hogy a kettő nem egyformán viselkedik, aminek egyik legfőbb oka, hogy a finomliszt és a rétesliszt sikértartalma is különbözik. A réteslisztben található több sikér, ami miatt a tésztagyúrás és a sütés során is másképp „működik”, mint a finomliszt.
Házi rétestészta
Hozzávalók:
- 500 g rétesliszt
- 220 ml víz
- 6 dkg zsír (vagy vaj)
- 1 db tojás
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál ecet (vagy citromlé)
- A lisztet egy tálba szitáljuk, és elmorzsoljuk benne a zsírt (vagy a vajat).
- A langyos vízbe belekeverjük a sót és az ecetet (vagy a citromlevet), majd hozzáadjuk a tojást, és az egészet a liszthez öntjük.
- A legjobb, ha kézzel gyúrunk belőle sima, ruganyos állagú tésztát, de géppel is dolgozhatunk. Ebben a fázisban különösen fontos összetevő a türelem: legalább 15 perc, mire eléri a megfelelő állagot, kevesebb idő alatt semmiképpen nem készül el.
- Egy tálat vékonyan kizsírozunk, beletesszük a tésztát, aminek az oldalát és a tetejét szintén megkenünk zsírral. Letakarjuk, és 2 órára hűtőbe tesszük.
- Ha letelt a pihenőidő, tiszta abroszt terítünk az asztalra, kissé meglisztezzük, majd a közepére helyezzük a tésztát.
- Először nyújtófával, majd kézzel kilapítjuk, és óvatosan elkezdjük az asztal széle felé húzni a tésztát. A legjobb, ha ökölbe szorított kezünkkel nyúlunk alá úgy, hogy ujjaink a padló felé nézzenek, és a nyújtáshoz a kézfejünket használjuk.
- Akkor lesz az igazi, ha már-már átlátni a tésztán. Ekkor hagyjuk kicsit száradni (15-20 percig), majd megkenjük egy kis olvasztott vajjal és kedvenc édes vagy sós töltelékünkkel ízesítjük. Az abrosz segítségével viszonylag egyszerű feltekerni.
Fotó: Getty Images