Így készül a házi rétestészta – Te is imádni fogod!

2022. augusztus 20.
Nemcsak a végeredményért leszel odáig, hanem az elkészítését is élvezni fogod, ha nem riadsz vissza némi konyhai kihívástól!

Nem rejtjük véka alá az igazságot: a házi rétestészta nyújtása igényel némi kézügyességet és türelmet, a többi azonban nem ördöngösség, és ha kicsit jobban odateszed magad, biztos, hogy menni fog! Arra mindenképp figyelj, hogy réteslisztet használj az elkészítéséhez, és attól se rémülj meg, hogy a hozzávalók között szerepel az ecet (vagy a citromlé)!

Így készül a házi rétestészta – Imádni fogod!

Finomliszt vagy rétesliszt?

Ha csak finomliszt van otthon, addig ne is állj neki az otthoni rétestészta készítésnek, amíg nem szerzel be réteslisztet! A két lisztfajta között már szemmel láthatóan és tapintásra is van különbség: a finomliszt, ahogy a neve is mutatja, finomra van őrölve, a rétesliszt szemcséi ennél valamivel nagyobbak. Ha belenyomod a kezed, a finomliszt szemcséi összetapadnak, a rétesliszt viszont kevésbé veszi fel a kezed formáját. 

Ebből is látszik, hogy a kettő nem egyformán viselkedik, aminek egyik legfőbb oka, hogy a finomliszt és a rétesliszt sikértartalma is különbözik. A réteslisztben található több sikér, ami miatt a tésztagyúrás és a sütés során is másképp „működik”, mint a finomliszt.

Házi rétestészta

Hozzávalók:

  • 500 g rétesliszt
  • 220 ml víz
  • 6 dkg zsír (vagy vaj)
  • 1 db tojás
  • 1 kiskanál só
  • 1 evőkanál ecet (vagy citromlé)

Így készül a házi rétestészta – Imádni fogod!

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, és elmorzsoljuk benne a zsírt (vagy a vajat).
  2. A langyos vízbe belekeverjük a sót és az ecetet (vagy a citromlevet), majd hozzáadjuk a tojást, és az egészet a liszthez öntjük.
  3. A legjobb, ha kézzel gyúrunk belőle sima, ruganyos állagú tésztát, de géppel is dolgozhatunk. Ebben a fázisban különösen fontos összetevő a türelem: legalább 15 perc, mire eléri a megfelelő állagot, kevesebb idő alatt semmiképpen nem készül el.
  4. Egy tálat vékonyan kizsírozunk, beletesszük a tésztát, aminek az oldalát és a tetejét szintén megkenünk zsírral. Letakarjuk, és 2 órára hűtőbe tesszük.
  5. Ha letelt a pihenőidő, tiszta abroszt terítünk az asztalra, kissé meglisztezzük, majd a közepére helyezzük a tésztát.
  6. Először nyújtófával, majd kézzel kilapítjuk, és óvatosan elkezdjük az asztal széle felé húzni a tésztát. A legjobb, ha ökölbe szorított kezünkkel nyúlunk alá úgy, hogy ujjaink a padló felé nézzenek, és a nyújtáshoz a kézfejünket használjuk.
  7. Akkor lesz az igazi, ha már-már átlátni a tésztán. Ekkor hagyjuk kicsit száradni (15-20 percig), majd megkenjük egy kis olvasztott vajjal és kedvenc édes vagy sós töltelékünkkel ízesítjük. Az abrosz segítségével viszonylag egyszerű feltekerni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?