- A TikTok megint olyan gasztroötlettel állt elő, amit érdemes kipróbálni.
- A buborékburgonya roppanósságát a rizsliszt és a burgonyakeményítő adja.
- Ha szeretnénk, különböző fűszerekkel, például fokhagymaporral vagy paprikával fokozhatjuk az ízhatást.
Kicsit több munkával jár ugyan, mint egyszerűen betenni a sütőbe a megpucolt krumplit, a buborékburgonya annyival finomabb és izgalmasabb is. Külsejének roppanósságát annak köszönheti, hogy rizsliszt és burgonyakeményítő is van benne, amik együtt ínycsiklandó kérget hoznak létre. Ha szeretjük a fűszereket, használjunk bátran akár fokhagymaport, pirospaprikát vagy csilit. Tálaljuk ketchuppal vagy a kedvenc mártogatósunkkal.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb krumpli egyben
- 2 evőkanál édes rizsliszt (mochiko)
- 1 evőkanál burgonyakeményítő
- ¾ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál őrölt bors
- bő olaj a sütéshez
- ½ teáskanál só
- frissen vágott metélőhagyma a tálaláshoz
- pirospaprika a tálaláshoz
Elkészítése:
- Szurkáljuk meg a burgonyákat egy villával, majd helyezzük egy mikrohullámú sütőben is használható tányérra. Magas fokozaton melegítsük, egyszer forgassuk meg, majd főzzük 10-12 perc alatt puhára. Hagyjuk 5 percet hűlni.
- Hámozzuk le a bőrét, majd egy tálban törjük össze a krumplit. Keverjük bele a rizslisztet, burgonyakeményítőt, fokhagymaport, borsot és az egyéb fűszereket, amiket szeretnénk. Egynemű masszát állítsunk össze belőle.
- Egy vastag falú, nagyobb lábosba tegyünk annyi olajat, hogy nagyjából 2,5 centiméter magasan álljon. Melegítsük fel. (De elkészíthetjük air-fryerben vagy légkeveréses sütőben is, ebben az esetben nincs szükség az olajra.)
- Míg melegszik az olaj vagy a sütő, formázzunk 3,5 centiméter átmérőjű rudat a burgonyamasszából, vágjuk nagyjából 20 darabra. Mindegyik darabba villával nyomjunk csíkokat. A harmadát tegyük egyszerre a forró olajba, ha pirul az egyik oldala, forgassuk meg, 5-7 perc alatt süssük készre. Hagyjuk rácson lecsepegni. Süssük meg a másik két adagot is.
- Ha sütőben sütjük, sütőpapírra rakjuk a buborékburgonyát, kenjük meg olajjal. 250 fokon 5-7 perc alatt megsül. Ha pirul a teteje, forgassuk meg.
- Tegyük tálalótálra a buborékburgonyát, hintsük meg pirospaprikával és metélőhagymával, ha szeretnénk.
Tápanyagtartalom
Egy adag: 5 darab
Egy adag tartalmaz: 239 kalória, 3 gramm fehérje, 27 gramm szénhidrát, 2 gramm rost, 1 gramm cukor, 14 gramm zsír. Vitamintartalom: B3-vitamin 1 mg, C-vitamin 7 mg, E-vitamin 4 IU, folát 16 mg, K-vitamin 13 mg, nátrium 297 mg, kalcium 17 mg, vas 1 mg, magnézium 28 mg, foszfor 68 mg, kálium 485 mg, ómega-3 zsírsav 1 g, omega-6 zsírsav 3 g, szelén 1 mikrogramm.
Forrás és fotó: Eating Well