Készen állsz a krumplitejre?

2022. február 05.
Mi nem biztos. Pedig a növényi tejek következő generációja, úgy fest, burgonyából készül.

Nehéz már kiigazodni azon, mi a menő éppen. Még mindig a növényi tej? Vagy aki számít, ismét tehéntejet iszik és tesz a kávéjába, hiszen mégiscsak az az igazi, és kiderült, mégsem árt annyira sem a bolygónak, sem az egészségünknek?

novenyi-tej-krumpli

Szerencsére segítenek eligazodni az élelmiszeripari szakemberek, miután kiderült, hogy a mandulatej miatt kihalnak a méhek, a rizstej termesztése többet árt a bolygónak, mint a tehéntej termelése, a szójatej pedig összezavarja az ösztrogénszintünket. A jövő a krumplitej lehet. Amerikában és Nyugat-Európában már a szupermarketek polcaira kerültek az első burgonyából készült növényi tejek, melyek a laktózt helyettesíthetik a lattéban. Ez fenntarthatóbb és olcsóbb is, mint a korábbi növényi tejek. A kérdés az, a mi ízlésünk átállítható-e erre?

A krumplitej hasonlóan készül, mint a zab, mandula vagy más magtejek. Áztatás, szűrés után hozzáadnak néhány összetevőt, és már ihatjuk is. De miért akarna valaki folyékony formában burgonyát fogyasztani, és nem hasábburgonyaként vagy sütve? Jó, ha tudjuk, hogy a burgonyatej a legkörnyezetbarátabb, legfenntarthatóbb tejféle az összes közül. A krumpli termeléséhez fele akkora földterület szükséges, mint a zabhoz, és ötvenhatszor kevesebb víz szükséges a termesztéséhez, mint a mandulának. A tehéntej termelésének problémáiról regényeket írtak, így nem csoda, hogy folyamatosan keressük a lehető legjobb alternatívát helyette – és könnyen lehet, hogy a krumplitej az.

Forrás: The Cut Fotó: Getty Images

Olvass tovább!