Miért várnánk a karácsonyi vásárokig a forralt borozással?! Már elég hideg van hozzá esténként – különösen a szabadban, de a fűtés lecsavarásával alapvetően a lakásunkban is –, hogy elkezdjünk kísérletezni, idén melyik bortípusból, milyen fűszerekkel lesz legjobb a forralt bor, hogy felmelegítse didergő kezünket a meleg csésze.
Nincs semmi kőbe vésve a forralt borral kapcsolatban, ám vannak olyan aranyigazságok, melyek mindig érvényesek lesznek a készítésére.
- Kerüljön bele szegfűszeg, mivel ettől lesz forraltbor-illata és -íze. Emellé kerülhet fahéj, némi cukor, narancs- vagy citromkarika.
- Lassan főzzük, közben pedig kóstoljunk és figyeljünk, hogy rendben van-e az egyensúly.
- Soha ne kerüljön tényelgesen forrásba a bor, hacsak nem az a célunk, hogy az alkoholt kifőzzük belőle. Pont elég, ha a hőmérséklete pont az alatt marad, amikor elkezdene gyöngyözni. Ezért is kell folyamatosan figyelni.
- Hagyjunk időt a fűszereknek és gyümölcsöknek, hogy átadják az ízüket a bornak, még legalább tíz percet főzzük, miután már felforrósodott a bor. Ám az se jó, ha túl sokáig főzzük, és nem csak azért, mert megvárakoztatjuk a vendégeket. Ne hagyjuk állni és kihűlni, inkább többször főzzünk kisebb adagot, mint egyszer egy nagyot.
Hozzávalók:
(5-6 adaghoz)
- egy üveg vörösbor
- 3 szegfűszeg
- 2 rövidebb fahéjrúd
- egy fél citrusféle felkarikázva
- 2 púpos teáskanál cukor
- 50 ml narancslé
- 40 ml brandy
Milyen borból készítsük?
Talán a legnehezebb kérdés, hogy milyen bor legyen a forralt borunk alapja. Erre azt mondhatjuk, minél jobb, annál finomabb lesz a végeredmény. Természetesen vannak olyan vörösborfajták, amik különösen jók a forralt borhoz.
- Merlot – ez a borfajta fűszerességével tökéletes a forralt bor készítéséhez, különleges aromát ad fekete ribizlis-szedres aromájával az italhoz.
- Tempranillo – könnyű, de gazdag spanyol fajta, epres, szilvás jegyekkel, így a gyümölcsösebb forralt bort kedvelőknek ajánlott.
- Shiraz – a bogyós gyümölcsöket idéző aromája mellett a bors pikáns ízjegyeit fedezhetjük fel ezen a borfajtán, amitől kerek és gazdag forralt bor készülhet belőle.
Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images