Hihetetlenül gyorsan készíthetünk meglepően izgalmas krémleveseket répából, hiszen ennek az egyszerű(nek tűnő) gyökérzöldségnek kifejezetten jól állnak az egzotikusabb, pikáns fűszerek is. Az egyik legjobb párost a kókusztejjel alkotja, ehhez jön a parfümös koriander, a pikáns gyömbér és a csípős chili, az egészet pedig egy gyors, savanyított, roppanós répafeltét koronázza meg (ezt semmiképpen ne hagyjuk ki a receptből).
Kifejezetten jól jöhet a hűvösebb napokon, hiszen a fűszereknek köszönhetően extrán melegítő hatású!
Hozzávalók:
- 1 ek. koriandermag
- 2 ek. kókuszolaj
- 700 gramm répa meghámozva és felszeletelve (plusz 1 szál répa vékony szeletekre vágva)
- só
- 1/2 tk. Cayenne-bors
- 1 nagyobb mogyoróhagyma apróra vágva
- 1 kisebb darabka gyömbér megpucolva, lereszelve
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 tk. currypor
- 1 konzerv cukrozatlan kókusztej
- 2 ek. friss citromlé
- a tálaláshoz chilipehely, pirított szezámmag, finomra szelt újhagyma és friss koriander (elhagyható)
Elkészítés:
- A koriandert mozsárban őröljük finomra, és tegyük félre!
- Egy kisebb fazékban hevítsük fel a kókuszolajat közepes láng felett! Dobjuk rá a felvágott répát, ízesítsük sóval, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk kicsit, míg a zöldség szélei enyhén megbarnulnak.
- Adjuk hozzá a borsot, az őrölt koriandert és a curryport, majd a fokhagymát, a hagymát és a gyömbért is, alaposan forgassuk össze!
- Adjuk hozzá a kókusztejet és egy kevés (kb. másfél pohár) vizet, és hagyjuk megpuhulni a répát. Ha megpuhult a zöldség, botmixerrel pürésítsük le a levest!
- A vékonyra szelt répákat egy kis tálban keverjük össze a citromlével, ízesítsük egy kevés sóval! Adjuk hozzá a chilipelyhet, szezámmagot, újhagymát és koriandert, ha használjuk őket!
- A forró levest merjük tálakba, és halmozzuk rá a friss citrusos-répás keveréket.
Forrás: Bon Appetit Fotó: Getty Image