- A keto és a desszert nem feltétlenül az a két szó, amit gyakran kapcsolunk össze.
- Ha megváltoztatunk néhány összetevőt, a fehérjediéta alatt is nagyon finom süteményeket ehetünk.
- A keksztől a pitéig szinte minden népszerű desszertnek van keto verziója.
Nem kell lemondanunk a fehérjediéta alatt sem az édességekről és süteményekről. Viszont jó, ha tudjuk, melyik összetevők megváltoztatásával tehetjük ketokompatibilissé a desszertjeinket.
Például ha a fehér lisztet alacsony szénhidráttartalmú mandula- vagy kókuszlisztre cseréljük, máris belefér a fehérjediétába. A fehér cukrot helyettesíthetjük sztíviával, erithritollal, hogy a fehérjediéta alatt is beleférjünk a szénhidrátadagba. Mutatjuk, milyen recepttel készíthetjük el a finomságokat a fehérjediéta alatt.
Keto amerikai csokis keksz
A csokis keksz az az édesség, ami mindig kéznél kell, hogy legyen, ha ránk törne a nassolás utáni vágy. Chocolate Covered Katie receptje a fehérjediéta alatt is nyugodtan megehető. Alacsony szénhidráttartalmú összetevőket tartalmaz, mandulalisztet és erithritol- vagy sztíviaport. Egy kekszben 2,1 gramm szénhidrát van.
Hozzávalók:
- 225 gramm mandulaliszt
- 2-4 evőkanál csokicsepp vagy cukormentes csokicsepp
- 2 evőkanál cukornak megfelelő sztívia vagy erithritolpor
- ¼ teáskanál só
- ⅛ teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2-3 teáskanál tej, ha szükséges
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Keverjük össze a hozzávalókat. Adjunk annyi nedvességet hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk.
- Készítsünk belőle kekszeket (először egy golyót formázzunk, majd lapítsuk ki).
- Ha tepsire raktuk a kekszeket, 10-12 perc alatt süssük készre.
- Hagyjuk hűlni még 10 percet, mielőtt ennénk. Előtte túl lágy lehet.
Tápanyagok egy kekszben: 80 kcal, 7,1 zsír (3 g szaturált zsír), 1,9 g fehérje, 3,3 g szénhidrát, 1,2 g rost, 0 g cukor, 61 g nátrium.
Alacsony szénhidráttartalmú sajttorta
Semmi sem kényeztet úgy, mint egy ízletes, zamatos sajttorta. A klasszikus receptben azonban rengeteg hozzáadott cukor és fehér liszt is található. Ha fehérjediéta alatt is akarunk sajttortát enni, ezeket kell kicserélnünk. Csak 8 hozzávaló kell a keto sajttortához, és 10 perc alatt előkészíthető. Ami még jobb, hogy egy szelet szénhidráttartalma csupán 5 gramm.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 450 gramm mandulaliszt
- 76 gramm vaj
- 2 evőkanál sztívia
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A töltelékhez:
- 860 gramm natúr krémsajt
- 100 gramm sztíviapor
- 3 nagy tojás
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítése:
A mandulaliszt alap:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy 23 centiméter átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
- Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. A tészta kissé morzsás állagú lesz.
- Nyomkodjuk bele a tortaforma aljába a tésztát. Süssük 10-12 percig, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni 10 percet.
A keto sajttorta töltelék:
- Konyhai robotgéppel keverjük össze a krémsajtot és az édesítőt, míg habos nem lesz.
- Egyesével adjuk hozzá a tojásokat.
- Keverjük bele a citromlevet és a vaníliakivonatot.
Alacsony sebességen keverjük a tölteléket, különben túl sok levegőbuborék kerül bele, ami a sajttortánál nem túl jó.
A fehérjediéta alatt is fogyasztható sajttorta összeállítása:
- Öntsük a tölteléket a tortaalapra. Simítsuk el egy spatulával a tetejét. Néhányszor üssük a pulthoz a tortaformát, hogy kimenejenek a buborékok a töltelékből.
- Süssük 40-55 percig, míg a közepe is majdnem kész nem lesz, de még folyós állagú marad.
- Hagyjuk a formában kihűlni, majd tegyük legalább 4 órára hűtőbe tálalás előtt. Ne próbáljuk kiszedni a formából, mielőtt teljesen lehűlt volna.
Tápanyagok egy szelet keto sajttortában: 325 kcal, 31 g zsír, 7 g fehérje, 6 g szénhidrát, 1 g rost, 2 g cukor.
Almás pite fehérjediéta alatt
Az almás pitét mindenki szereti. Egyetlen probléma van csak vele: egyetlen szeletben 41 g szénhidrát van! Mutatjuk, melyik az a titkos összetevő, ami segít, hogy fehérjediéta alatt is ehessünk almás pitét.
Hozzávalók:
Az alma töltelékhez:
- 110 gramm vaj
- 50 gramm sztíviapor
- 6 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál őrölt kardamom
- 1 evőkanál zselatinpor
- 1 közepes sütőtök (vagy cukkini) felkockázva
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A keto pitetésztához:
- 450 gramm mandulaliszt
- 50 gramm sztíviapor
- ½ teáskanál só
- 110 gramm olvasztott vaj
- 1 nagy tojás
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál zselatinpor
- 2 evőkanál víz
Elkészítése:
A keto almatöltelék:
- Egy kis tálban oldjuk fel a zselatint 3 evőkanál citromlében.
- Egy nagyobb lábosban olvasszuk meg a vajat. Keverjük hozzá az édesítőt, a maradék 3 kanál citromlevet és a fűszereket. Ha a zselatin megszilárdult, keverjük azt is hozzá, míg teljesen fel nem oldódik.
- Adjuk hozzá a sütőtököt. Forraljuk fel. Főzzük 30-40 percig, míg a tök teljesen puha nem lesz, az almatöltelékhez hasonló állagú.
- Keverjük hozzá a vaníliakivonatot.
- Hűtsük kézmelegre, legalább 20 percig.
A keto pitetészta:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Gyúrjuk tésztává a hozzávalókat a zselatin és víz kivételével.
- Oldjuk fel a zselatint a vízben, majd azt is gyúrjuk a tésztába.
- Felezzük el a tésztát. Egyik felét terítsük a piteforma aljába. Az oldalát is béleljük ki a tésztával.
- Süssük a tésztát 10-12 percig, míg arany színű nem lesz.
- Ha kész, hagyjuk hűlni 10 percig. Ekkor rakjuk rá a tölteléket.
- A tészta másik felét nyújtsuk ki és terítsük a pite tetejére. Lyukakat hagyjunk rajta, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
- Süssük arany színűre.
Tápanyagok egy szelet keto almás pitében: 363 kcal, 33 g zsír, 10 g fehérje, 12 g szénhidrát, 4 g rost, 3 g cukor.
Forrás: EverydayHealth Fotó: Canva