Ez a legjobb fogyókúrás étrend 30 felett a dietetikus szerint

2023. január 07.
A dietetikus elárulta, mi az a 11 fontos lépés, amit be kell tartanunk az étrendünkben, ha fogyni szeretnénk 30 felett. Egyáltalán nem lehetetlen az ideális testsúly elérése és megtartása, ráadásul koplalnunk sem kell hozzá.
  • Tudományosan bizonyított tény, hogy 30 éves kor felett sokkal nehezebb elérni és megtartani az ideális testsúlyt, mint fiatalabb korban. 
  • Elég azonban néhány dologra odafigyelni az étkezésünkben – amellett, hogy rendszeresen mozgunk –, hogy sikeresen dolgozzuk le a pluszkilókat 30 felett is. 
  • A dietetikus elmondta, mi az a 11 dolog, ami a fogyókúrás étrend alappillére kell, hogy legyen.

Az ideális testsúly elérése és megtartása egyre nehezebb a kor előrehaladtával. Nem csak illúzió, hogy nehezebben fogyunk és ugyanolyan életmód mellett 30 felett alattomosan kúsznak fel a pluszkilók, ha nem figyelünk oda. Nagyjából harmincéves kor után ugyanis az anyagcsere lassul, ami azt jelenti, hogy figyelnünk kell a kalória- és zsírbevitelre is, hogy ne jelenjenek meg az egészségünket is veszélyeztető úszógumik. 

Nagyban hozzájárul az is a pluszkilókhoz, hogy 30 éves kor felett a család és a munka is komoly erőfeszítéseket igényel, így kevesebb idő jut a sportra, aktivitásra, és nem figyelünk annyira arra sem, milyen tápértéke van annak, amit megeszünk. 

A dietetikus elmondta, mi az a 11 dolog, ami fogyókúrás étrend alappillére kell, hogy legyen 30 felett

A dietetikus elmondta, mi az a 11 dolog, ami a fogyókúrás étrend alappillére kell, hogy legyen 30 felett

Nem kell azonban lecserélnünk a ruhatárunkat 30 felett sem, sőt, sikeresen elérhetjük az ideális testsúlyt a dietetikus szerint, viszont a fogyókúrás étrendhez be kell tartanunk néhány alapvető szabályt, amivel felgyorsíthatjuk az anyagcserét, több kalóriát égethetünk és megszabadulhatunk a felesleges kilóktól.

1. Felejtsük el a mesterséges édesítőket

Bár a mesterséges édesítőket gyakran azzal hirdetik, hogy nincs bennük kalória, ám az étvágyat bizonyítottan serkentik, így hajlamosítanak a túlevésre. Arról nem is beszélve, hogy az aszpartámról 2022-ben kiderült, hogy nemcsak a diabétesz, elhízás, metabolikus szindróma kialakulásának esélyét növeli, hanem bizonyos rákbetegségekét is.

2. A fogyókúrás étrend a reggelivel kezdődik

Ha reggel megeszünk egy kiadós, nagy fehérjetartalmú reggelit, azzal hatalmas lökést adunk a fogyásnak és az ideális testsúly megtartásának. A kutatások szerint a fehérjében gazdag reggeli csökkenti a szénhidrátéhséget a nap folyamán, így kevésbé kívánjuk a nassolást, nem viszünk be annyi kalóriát a szervezetünkbe napközben. Együnk egy finom omlettet a kedvenc zöldségeinkkel, ez sokkal hasznosabb 30 felett a nők szervezetének, mint egy ugyanennyi kalóriát tartalmazó szendvics.

3. Gondoljuk át az ételekhez fűződő érzelmeinket

Néha nem azok vagyunk, amit megeszünk, hanem inkább az a fontos, mit gondolunk az evésről. Általában a rossz mentális egészség a fogyás legnagyobb gátja, sok millió embernél ez az elhízás gyökere. Ha szeretnénk megtörni a jojózást, kérjük akár szakember segítségét is ahhoz, hogy kiderítsük, milyen érzelmi kapcsolatban vagyunk az evéssel és hogyan javíthatunk ezen.

4. A fogyókúrás étrendben mindig van aszalt szilva

Bár az aszalt gyümölcsöket nem feltétlenül ajánlják a fogyókúrás étrendben, aki naponta eszik néhány szem aszalt szilvát, máris sokat tett azért, hogy centiket faragjon a derékbőségéből. Nemcsak boldogabbak a tudományos kutatások szerint, akik aszalt szilvát nassolnak, de vékonyabbak is.

5. Együnk napi ötször, ha fogyni akarunk

Napi három főétkezés – kiegészítve tízóraival és uzsonnával – az ideális fogyókúrás étrend. A két mellékétkezés nem lehet több azonban 200 kalóriánál. Próbáljunk ilyenkor minél több magas fehérjetartalmú ételt fogyasztani: joghurtot, tojást, gyümölcsöket, zöldségeket. Ezek nemcsak elveszik az éhségünket a főétkezések között, de energiát is adnak, ráadásul gyorsítják az anyagcserét, ami elengedhetetlen a fogyáshoz.

6. A zöld turmix is benne van a fogyókúrás étrendben

Gondoljunk arra, hogy Popeye-nek igaza volt! A spenótban található növényi hatóanyag ugyanis csökkenti a farkasétvágyat, amikor zsíros, kalóriában gazdag ételek után sóvárgunk. Nem meglepő, hogy akik napi rendszerességgel isznak zöld turmixot, azoknál 43 százalékkal gyorsabb a fogyás. Különösen reggel érdemes bevezetni a fogyókúrás étrendünkbe a spenótos turmixot.

7. Nincs többé happy hour

Ha a húszas éveinket végigbuliztuk, ideje megállnunk 30 felett. A koktélok és alkoholos italok kalóriatartalma nagyon magas, már egyetlen pohár elfogyasztott ital szabotálja a fogyókúrás étrendünket. Ráadásul nemcsak a súlyunknak, de az egészségünknek is árt.

8. Annyit együnk, amennyi tényleg kell

Az étvágy 15 éves kor után csökken. 30 felett már nem tudunk annyi ételt megemészteni, mint 5 évvel korábban. Ezt muszáj figyelembe vennünk, amikor szedünk a tányérunkra az ételekből. Bármennyire is szeretünk valamit, inkább többször együnk keveset belőle, mint repetázzunk.

9. Ne együk meg, amit a gyerek hagyott

Mindenkinek rossz érzés, ha ki kell dobni valamilyen ételt, de sokkal rosszabb lesz, ha megesszük, amit a gyerekünk hagy a tányérján. Ezzel minden egyes étkezésnél közel 150 kalória pluszt viszünk be a szervezetünkbe. Gondoljunk csak bele, ez mennyi felesleget jelent, mire a gyerekünk 10 éves lesz.

10. 30 felett ezek a táplálékkiegészítők kellenek

Nincs egyetlen olyan táplálékkiegészítő, ami varázsütésre megszabadít a pluszkilóktól. Vannak viszont olyan ásványi anyagok és vitaminok, melyek fontos részét képezik a fogyókúrás étrendnek 30 felett. Fontos, hogy elegendő K- és D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe, emellett az ómega-3 zsírsav és a probiotikumok elengedhetetlenek az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához.

11. Használjuk a modern technológiát a fogyókúrást étrendhez

Ha már úgyis a kezünkben van az okostelefonunk, használjuk arra, hogy 30 felett is megőrizzük az egészséges testsúlyt. Élesítsük a lépésszámláló alkalmazást a készüléken, sőt, akár kalóriaszámlálót is társíthatunk hozzá. Számos olyan applikációt is letölthetünk, melyekkel naplót vezethetünk arról, mit ettünk és mikor, így tudatosabban építhetjük fel a személyre szabott fogyókúrás étrendünket.

Forrás: Healthy App Fotó: Getty Images

Olvass tovább!