Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel desszertet

2023. január 22.
Az Amerikai Egyesült Államokban bevett szokás a vacsora utáni desszert, fagyitól a süteményeken át a kekszig előszeretettel esznek finomságokat este. Európában inkább ebéd után gyakori a desszertezés. Melyik a jobb gyakorlat, ha egyáltalán jó bármelyik is? Miért jó, ha gyakran eszünk desszertet? És mik lehetnek a hátulütői?
  • Teljesen természetes dolog, hogy a sós ételek után valami édeset kívánunk. 
  • Gondolkodtunk már azon, van-e valamilyen, és ha igen, milyen egészségügyi következménye annak, ha minden nap eszünk desszertet?
  • A sütizésnek általában negatív a megítélése, sokan bűntudatot éreznek, amiért gyakran esznek édességet.

Ha váltogatjuk az ízeket, hőmérsékletet és textúrákat, sokkal elégedettebbek vagyunk az ételekkel. Ezért sóvárgunk sokszor édesség után, miután megettük a sós főfogást. A sütizésnek mégis negatív a megítélése, bár a legtöbben rajonganak érte, és sokan bűntudatot éreznek, amiért gyakran esznek édességet. De gondolkodtunk már azon, milyen egészségügyi következményei lehetnek annak, ha minden nap eszünk desszertet?

Gondolkodtunk már azon, van-e valamilyen, és ha igen, milyen egészségügyi következménye annak, ha minden nap eszünk desszertet?

Gondolkodtunk már azon, van-e valamilyen, és ha igen, milyen egészségügyi következménye annak, ha minden nap eszünk desszertet?

Ám nem csak a mindennapos desszertfogyasztás szervezetünkre gyakorolt hatásairól olvashatunk. Korábbi cikkünkből kiderül, mi történik a testünkkel, ha minden nap eszünk csokit, vagy éppen akkor, ha minden fogyasztunk tojást.

Javulhat az ételekkel való viszonyunk, ha minden nap eszünk desszertet

Ha megengedjük magunknak, hogy élvezzük az ételeket és az evést, sokkal jobb kapcsolatunk lehet az ételekkel. Ha szeretjük a süteményeket, de megtiltjuk magunknak, hogy együnk, az oda vezethet, hogy a megszállottjai leszünk. „Minden ételnek helye van a kiegyensúlyozott étrendben, a desszertnek is – jelentette ki Patricia Pauyo dietetikus. – Az első lépés, hogy megengedjük magunknak a sütemény fogyasztását, ha és amikor kívánjuk, bűntudat nélkül.”

Ha eszünk egy süteményt, élvezzük, megelőzhetjük, hogy kialakuljon egy ördögi kör, melyben megtiltjuk magunknak a desszert fogyasztását, napokig próbáljuk leküzdeni a sóvárgásunkat, míg már nem tudunk másra gondolni, és végül hatalmas mennyiséget falunk be belőle. Egy 2019-es tanulmány szerint, mely az American Journal of Health Promotion című táplálkozástudományi szaklapban jelent meg, a desszert feltétel nélküli élvezete az intuitív étkezésben javítja az önértékelést, csökkenti a depresszió és az evéssel kapcsolatos kényszeres viselkedés kialakulásának kockázatát.

Értékes tápanyagokhoz juthatunk a desszertekből

Ha gyümölcsös süteményt eszünk, értékes antioxidánsokat és rostot juttathatunk be a szervezetünkbe

Ha gyümölcsös süteményt eszünk, értékes antioxidánsokat és rostot juttathatunk be a szervezetünkbe

Ha nem mindig ugyanazt a desszertet esszük minden áldott nap, sokféle tápanyaghoz juthatunk, ami nagyon fontos az egészségünk számára. „Ha gyümölcsös süteményt eszünk, értékes antioxidánsokat és rostot juttathatunk be a szervezetünkbe, ami csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát és javítja a bélrendszer egészségét” – magyarázta a dietetikus. Az olajos magvak egészséges zsírokkal és fehérjével látják el a testünket, ami szükséges az agyunk megfelelő működéséhez például. Ha étcsokoládé és különböző fűszerek is vannak a desszertünkben, a gyulladások leküzdésében segítheti a szervezetünket. „A tejcsoki és a joghurtparfé viszont kalciumot juttat a testünkbe. Rengetegféle értékes tápanyag lehet a különböző desszertekben” – mutatott rá Pauyo.

A mindennapos desszertfogyasztás növelheti a zsírmáj kockázatát

Nem minden desszert értékes egyformán az egészségünk számára. A fagylaltok és a rengeteg finomított szénhidrátot, zsírt és cukrot tartalmazó édességek, sütemények kiválthatják a zsírmáj kialakulását. Ez azt jelenti, hogy zsír gyűlik össze a májon. A betegség gyakran tünetmentes, ám okozhat komoly szövődményeket, például májcirrózist. De a túl sok szaturált zsír fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is növeli.

A szívbetegségek esélyét is növelheti a túl sok édesség

Ha túl sok hozzáadott cukrot fogyasztunk, hozzájárulhat a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához, derült ki egy 2019-es tanulmányból, ami a European Journal of Preventive Cardiology című orvosi szaklapban jelent meg. A kutatás szerint a desszertek jelentik az első számú cukorforrást a fejlett világ országaiban.

Az egészségügyi irányelvek szerint a napi energiaszükséglet 10 százalékát kellene csak cukorból fedeznünk, ami azt jelenti, hogy ha 2000 kalóriás bevitellel számolunk, naponta nem lenne szabad 48 grammnál, azaz 12 teáskanál cukornál többet fogyasztanunk. 

Az amerikai, a szív egészségével foglalkozó szervezetnek (American Heart Association) még szigorúbbak az ajánlásai: maximum 6 teáskanál cukrot javasolnak a nőknek és 9 teáskanál cukrot a férfiaknak. Ezért is fontos szerintük tudatosan megválasztani, milyen desszertet eszünk nap mint nap, és ez hogyan illeszkedik az étrendünkbe.

Fontos, hogy átgondoltan válasszuk meg, milyen természetes és hozzáadott édesítőket tartalmaz egy-egy sütemény. De ha egyébként is a testünkre hallgatunk, könnyen észrevehetjük, hogy nem kívánunk folyamatosan desszertet, minden nap, minden étkezésnél. Tudatosítsuk, mit szeretne a testünk, minél több gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk a kiegyensúlyozott fehérje, egészséges zsírok és teljes értékű gabona mellett.

Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images