Népszerű diéták, amik valójában totál egészségtelenek

2022. március 12.
Ha diétázni kezdesz, ne csak azt nézd, hogy mit lehet enni, hanem azt is, hogy mit kell kiiktatnod az étrendedből. Hiába ígér expressz fogyást némelyik módszer, jobb, ha az egészséged érdekében távol tartod magad tőlük. Ezek például ilyenek!

A hírességektől nemcsak a frizurájukat vagy az öltözködési praktikáikat lesheted el, hanem fogyókúrás módszereiket is, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy melyik diétába fogsz bele. Talán nem is gondolnád, de némelyik diéta jóval károsabb az egészségre nézve, mint amennyire jót tesz a vonalaidnak!

Népszerű diéták, amik valójában totál egészségtelenek

New York-diéta 

Liv Tyler, Kate Hudson, Linda Evangelista és Heidi Klum is imádja, mert fekete öves zsírolvasztónak tartják. A módszert David Kirsch, számos filmcsillag személyi edzője építette fel és tette igen népszerűvé a sztárok körében. A diéta első, két hétig tartó szakaszában a szénhidrátokat fehérjékkel kell helyettesíteni, így az ígéret szerint akár napi 800-1000 felesleges kalóriát elégethetsz. Az előnyök mellett hátulütőkkel is rendelkező étrend betartása elszántságot és nagy akaraterőt követel, aminek meg is van a gyümölcse: már az első 2 hét után 6 kiló fogyásra számíthatsz, nem mindegy azonban, milyen áron! 

A komoly szabályok betartása miatt ez a diéta testileg és lelkileg is megterhelő, ráadásul hosszú időn át követve az egészséget is veszélybe sodorhatja. Az alacsony kalóriabevitel miatt nagy az esély a jojóeffektusra, a vágyott eredményt ugyanis túlzottan rövid idő alatt éri el. Sokkal jobb, ha egy ennél kevésbé gyors, viszont az egészséged szempontjából jobb diétát kezdesz követni, amivel lassan, de biztosan haladhatsz az álomalak felé.

Bébiétel-diéta

Ez a diéta, aminek már a neve is elárulja, mire számíthatsz, ha belevágsz, Tracy Anderson fejéből pattant ki. Az ötletgazda Madonna és Gwyneth Paltrow személyi edzője, különös fogyasztó módszerét azonban Lady Gaga, Jennifer Aniston és Reese Witherspoon is kipróbálta. Mellette szól, hogy könnyen kivitelezhető, nem kell órákon át vacakolni a konyhában, és házon kívül sem bonyolult betartani az előírásokat. Sokan azért rajonganak érte, mert elmondásuk szerint csodát tesz a túlterhelt emésztőrendszerrel, hiszen a bébiételt jóval könnyebb megemészteni. 6 hét leforgása alatt akár 9 kilós fogyást ígér, kérdés azonban, hogy megéri-e kockáztatni!

Rossz benne, hogy szinte sosem érezheted magad jóllakottnak, és hosszú ideig követve az emésztőrendszer működését is összezavarhatja, kizökkentve azt a jól megszokott ritmusából. A nagyobb mennyiségben fogyasztott pépes étel emésztése nem jelent kihívást az emésztőrendszernek, másik negatívuma pedig, hogy a vitaminokból és ásványi anyagokból is csak gyerekadagot tartalmaz, cukorból viszont egészen elképesztő mennyiség rejtőzhet a bébiételekben!

Népszerű diéták, amik valójában totál egészségtelenek

Ötfaktoros diéta

Harley Pasternak dietetikus és személyi edző dolgozta ki, és nagyon sok hírességnek javasolta már a módszerét: Katy Perry, Megan Fox, Halle Berry, Robert Pattinson és Orlando Boom is sikerrel vetette be ezt a fogyókúrát, amiben az 5-ös szám kapja a főszerepet. Lényege, hogy naponta 5-ször lehet enni, leginkább rostban és fehérjékben gazdag fogásokat, odafigyelve arra, hogy ne vegyél magadhoz 1200 kalóriánál többet. A diétához receptek is tartoznak, amikkel gyorsan és könnyen elkészíthető ételeket lehet a tányérra tenni, méghozzá 5 kulcsfontosságú összetevő felhasználásával. 

Edzésre is hetente 5-ször kell időt szánni, alkalmanként 25 perc erejéig. Ennek köszönhetően felpörög az anyagcsere és az erőfeszítés eredménye centikben mérhető. A kalóriatartalma igen alacsony, ami kihívást jelenthet, ha fizikai munkát végzel vagy nagyobb koncentrációt igénylő feladatokkal van dolgod a munkahelyeden. Nem tesz jót a hangulatnak sem, a hosszan tartó önsanyargatás ingerültté, kimerültté, szomorúvá tehet!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?