5 jel, hogy túl szigorú a diétád

2022. február 05.
Hiába reméljük az ellenkezőjét, van, amikor a túlzásba vitt önsanyargatás miatt torpan meg a fogyás, és sok más kellemetlenség is felütheti a fejét, ha olyan diétát követünk, ami drasztikusabb a kelleténél.

Testünk először csak finomabb jelzésekkel próbálja a tudtunkra adni, hogy valamit rosszul csinálunk, azaz hogy túlzottan szigorú diétát követünk, ám ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, egyre hangosabb segélykiáltásba kezd. Ideje végre elfelejteni azt a tévhitet a fogyással kapcsolatban, hogy csak akkor veszíthetünk hatékonyan a súlyunkból, ha éhezünk vagy alig eszünk!

5 jel, hogy túlzottan drasztikus a diétád

Kisebb lépésekkel messzebbre juthatunk

Hiába nem koplalunk a szó szoros értelmében véve, egy túlzottan drasztikus diétát követve sejtjeinket tényleg éheztetni kezdjük, ami nem vezet semmi jóra. Úgy lehet sikeres és tartós a fogyás, ha okosan táplálkozunk, és kerüljük a végletes megoldásokat.

Csak hogy egy példát említsünk: gyakran elkövetett hiba a szénhidrátok vagy a cukor teljes kiiktatása (ennek nagymestere például keto diéta, amit az év legrosszabb étrendjének válsztottak!) az étrendből – ez egyrészt nehezen tartható hosszú távon, másrészt felesleges, a jól megválasztott szénhidrátoknak és cukroknak igenis helye van az egészséges étrendben!

Ha jelentősebb súlytöbblettől szeretnénk megszabadulni, érdemes legalább egy-két konzultáció erejéig táplálkozástudományi szakember, azaz dietetikus segítségét kérni, hogy olyan útmutatásokat kapjunk, amelyeknek köszönhetően nem szenvedésként éljük meg a fogyókúrát.

Jelek, hogy túl önsanyargató a diétánk

  • Gyakori fejfájás: ha a mentes diétával túl sok mindent vonunk meg magunktól, számolnunk kell azzal, hogy a fejfájás visszatérő vendég lesz. Ennek hátterében sokszor az áll, hogy a kelleténél jóval kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, alig jut fehérje a szervezetünkbe vagy túlzásba visszük a kávéfogyasztást. De oka lehet annak is, hogy kevés folyadékot iszunk!
  • Ólmos fáradtság: egy kiegyensúlyozott diétában kevesebb kalóriát veszünk ugyan magunkhoz, a megnövekedett gyümölcs- és zöldségfogyasztás miatt azonban megeshet, hogy több vitamint és értékes ásványi anyagot fogyasztunk. Ha viszont keveset vagy rosszul eszünk, jelentősen csökken az energiaszintünk, és szinte egész nap erőtlennek érezhetjük magunkat.
  • Száraz bőr: a diétában kulcsfontosságú a folyadékbevitel. Ha ezt is lecsökkentjük, illetve olyan ételeket fogyasztunk, amikkel nem viszünk be elegendő vitamint, az rövid időn belül a bőrünkön is meglátszik majd. Szárazzá, érdes tapintásúvá válik, és az arcszínünk is fakóbb lehet.

5 jel, hogy túlzottan drasztikus a diétád

Puffadás: való igaz, hogy a rostban gazdag táplálkozás jót tesz az emésztésnek és az éhségérzet kialakulását is csökkentheti, ha viszont túlzásba esünk és még a folyadékbevitelre sem fordítunk kellő figyelmet, számíthatunk a puffadásra, ami még az összképet is rontja.

Hangulatingadozás: akármilyen elszántak és kitartóak vagyunk, egy túlzottan drasztikus diétát lehetetlenség hosszú távon, szenvedés nélkül tartani. Nem csoda, ha egy idő után lelkileg is belefáradunk az örökös lemondásba és a kudarctól való félelembe: ha ez megtörténik, az ingerlékenység és a dekoncentráltság mellett még hangulatingadozásra is számíthatunk!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?