A fehérjediétával önsanyargatás nélkül fogyhatsz – mutatjuk, hogyan

2023. január 11.
Rövid idő alatt látványos fogyást ígér a fehérjediéta, melynek lényege, hogy a szénhidrátok és zsírok minimalizálása mellett főképp fehérjéből fedezzük a tápanyagbevitelt.
  • A fehérjediéta lényege, hogy étrendünk nagy részét fehérjékből építjük fel, miközben csökkentjük a szénhidrát-bevitelünket.
  • A diétával állítólag hatékonyan fogyhatunk, miközben nem kell sanyargatnunk magunkat, ráadásul könnyedén igényeinkhez is szabhatjuk a diétát.
  • Külön előnye, hogy a diétázás során megőrizhetjük a felépített izomtömeget is.

Azt már régóta tudjuk, hogy a szénhidrátok (különösen a feldolgozott, finomított cukrot tartalmazó ételek) és a zsírok igazi mumusnak számítanak a táplálkozás terén. A fehérjék ellenben rengeteg hasznos tulajdonsággal bírnak: a csontok és az izmok fontos alkotóelemeként szerepet játszanak a szövetek folyamatosan karbantartásában, de a szervezetünk kémiai reakcióiban is kulcsfontosságúak. A fehérjediéta lényege tehát nagyon leegyszerűsítve annyi, hogy fehérjékből fedezzük az étrendünk túlnyomó részét, miközben minimalizáljuk a szénhidrát és zsír bevitelét. A módszer az egyik legnépszerűbb diétatrendnek számít jelenleg, követői szerint akár hetek alatt is látványos (5-8 kilós) fogyás érhető el vele.

De miért olyan hatékony a fehérjediéta? Az egyik legnagyobb előnye, hogy segíti az izomtömeg megtartását: míg sok diétának az az ára, hogy fogyás közben az izomtömegből is veszítünk, a fehérjebevitellel – a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás mellett – megmaradhatnak kidolgozott izmaink. Szintén hasznos, hogy a magasabb fehérjebevitel fokozza a teltségérzetet, ugyanis a fehérje serkenti a jóllakottságért felelős étvágycsökkentő hormonok termelődését. Míg a lassú felszívódású szénhidrátoktól, például péksüteményektől és tésztáktól hamar megéhezünk, a fehérjék tartós jóllakottságot biztosítanak. A fehérjediéta, vagyis a magasabb fehérjebevitel ráadásul a kalóriák égetését is fokozza, hiszen az emésztés fokozza az anyagcserét, így a kalóriafelhasználást is.

feherje-dieta-fogyokura

Fehérjékből változatos és egészséges étrend állítható össze

Mit egyél, ha fehérjediétát követsz?

Természetesen fehérjét, de nem mindegy, milyen formában! A fehérjediéta egyáltalán nem azt jelenti, hogy kizárólag húst eszünk, és húsból sem a (meglehetősen zsíros) szalonnákat és kolbászokat válasszuk. Fogyasszunk sovány húsokat, például csirkemellet vagy pulykamellet, halakat (lazacot és tonhalat például) és tojást, dióféléket és magvakat, illetve hüvelyeseket, mint a lencse, a bab vagy a csicseriborsó. A zöldségeket és a gyümölcsöket se felejtsük ki az étrendünkből, a tejtermékekből pedig válasszunk soványabb termékeket, de nyugodtan együnk valamennyi joghurtot és sajtot. Bár a szénhidrátokat érdemes kerülni, minimális mennyiséget nem árt bevinni, azonban itt is figyeljünk rá, hogy lassú felszívódású, egészséges forrásokat válasszunk, ilyen lehet például a zab.

Változatos és személyre szabható

Már az előzőekből látszik, hogy a fehérjediéta nagyon jól személyre szabható, hiszen viszonylag nagy mozgásterünk van válogatni az egyes élelmiszerek között. Szintén fontos, hogy a túlságosan radikális, úgynevezett „szétválasztós” diétákkal szemben változatos és egészséges étrendet biztosít.

Bár alapvetés, hogy egyetlen ételcsoportot sem érdemes teljesen száműzni az étrendünkből, annyi biztos, hogy mindenképpen érdemes tudatosan alakítani az arányokat – különösen, ha tényleg fogyni szeretnénk.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!