- Fánkot nem csak farsangkor sütöttek régen. Ám az igaz, hogy leginkább a téli időszakhoz kapcsolódott ez a kelt sütemény.
- Ahogy sok régi süteményről, a fánkról is hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy időigényes, pepecselős és roppant bonyolult elkészíteni. Ez nem feltétlenül igaz.
- Ne feledkezzünk el a baracklekvárról sem a farsangi fánk mellé!
A régimódi receptek és sütemények elkészítése leginkább azért lehet nehéz nekünk, unokáknak, dédunokáknak, mert a nagymamák még hajlamosak voltak tágan értelmezni a mennyiségeket, amikor megkérdeztük tőlük egy-egy finomság receptjét. (De akár a régi szakácskönyvekben is belefuthatunk ilyen dilemmákba.)
Miért olyan nehéz régimódi szalagos fánkot sütni?
Amikor a nagymamánk receptes füzetét elővesszük, és kikeressük belőle a farsangi fánkot, jó eséllyel megtaláljuk a hozzávalókat, ám pontos mennyiségek helyett olyan instrukciókat találunk, hogy a tészta legyen ilyen vagy olyan állagú, a folyadék meg: amennyi kell hozzá.
Szerencsére megsütöttük és pontosan lemértük, miből mennyit kell tennünk a farsangi fánkhoz, hogy pont olyan legyen, amilyennel a nagymamánk várt minket februárban. Ha megsütöttük a szalagos fánkot, már csak egy jó adag házi baracklekvár hiányzik a teljes nosztalgiához.
Szalagos farsangi fánk receptje
A szalagos vagy farsangi fánk is egy kelt tészta. A formázásban rejlik a titka, és érdemes jó minőségű lisztet használni hozzá, mivel a régi időkben a lisztek sikértartalma még magasabb volt, mint manapság, a szupermarketekben kapható finom liszteknél. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz a pihe-puha állaghoz, amit keresünk a farsangi fánkban.
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
- 500 gramm liszt
- 200 ml tej
- 60 gramm vaj
- 5 tojássárgája
- 50 gramm porcukor
- 40 gramm friss élesztő
- csipet só
- 1 liter olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A tejet langyosítsuk meg, de ne forrjon fel (kézmeleg legyen). Keverjük bele a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Várjunk 10-15 percig, amíg felfut.
- A lisztet szitáljuk át, hogy a tészta még lágyabb legyen. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a sót. Jól dagasszuk meg. (Konyhai robotgéppel is dolgozhatunk.) A tészta akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától.
- Lefedve szobahőmérsékletnél kicsit melegebb helyen (24-25 Celsius-fok) kelesszük 40-50 percet. Nagyon fontos, hogy a tészta rendesen megkeljen, különben nem lesz szalagos a fánk.
- Ha a duplájára emelkedett, lisztezett felületen nyújtsuk ki egy centi vastagra, és szaggassunk belőle tetszőleges nagyságú köröket. Rakjuk a fánkokat lisztezett tálcára, és kelesszük még 15 percig.
- Ezután forrósítsunk olajat, helyezzük bele a tésztát, és mindkét oldalát süssük meg. Ne legyen alatta túl nagy a láng, mert akkor belül nyers maradhat. Ne rakjunk túl sok fánkot a lábosba egyszerre, mert sütés közben kétszeresére nőnek a szalagos fánkok.
- Süssük fedő alatt nagyjából 3 percig, majd fordítsuk át. Ha mindkét oldala aranybarna, vegyük ki az olajból, csepegtessük le és tegyük papírtörlőre.
- Ha szeretjük, még melegen megszórhatjuk porcukorral és ne hagyjuk le mellőle a baracklekvárt!
Természetesen annak sem kell lemondania a szalagos farsangi fánkról, aki nem fogyaszt tejterméket és tojást. Van a vegán szalagos fánkhoz is remekül működő receptünk!
Fotó: Canva