- A medvehagyma nem csak az íze miatt értékes alapanyag.
- Az egészségünkre is jótékony hatással van, például javítja az étvágyat és rengeteg vitamint tartalmaz.
- Főzhetünk például levest is a medvehagymából, de pogácsába sütve is mennyei.
Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény a medvehagyma, hogy a tömeges gyűjtés már a növény kihalásával fenyegetett. Több országban is védetté nyilvánították a medvehagymát. Magyarországon egyelőre nem védett, de a védett területeken a gyűjtését nem engedélyezik. Viszont a kertünkben bármennyit termeszthetünk belőle, így bőven szüretelhetünk a márciusi medvehagymaszezonban.
A medvehagymát nem csak azért imádjuk, mert finom és sokoldalúan süthetünk, főzhetünk belőle. Mutatjuk a kedvenc receptjeinket!
Medvehagymás tarhonyarizottó
Nem csak rizsből készülhet rizottó. Tarhonyából ugyanúgy kell elkészíteni, mint klasszikus módon. Ráadásul friss medvehagymával és kecskesajttal olyan finom egytálételt főzhetünk belőle, hogy soha többé nem akarjuk majd máshogy enni! Kattints ide a receptért!
Krumplifőzelék medvehagymával
A teljesen hétköznapi, unalmas krumplifőzelékből is ünnepi fogást varázsol, ha egy kis medvehagymával fűszerezzük. Ha fokozni akarjuk, süssünk mellé medvehagymás panírban készült rántott csirkét. Kattints ide a receptért!
A tökéletes medvehagymás pogácsa
Egyetlen medvehagyma-szezon sem telhet el medvehagymás pogácsa nélkül. Ha megsütjük ezt a receptet, azonnal megértjük, miért nem szabad kihagynunk a lehetőséget arra, hogy medvehagymás pogácsát együnk.
Medvehagymás palacsinta
De nem csak a pogácsa lehet medvehagymás! Ha kalandoznánk egy kicsit a gasztronómiában, készítsünk ázsiai ihletésű medvehagymás palacsintát. Bár a Kínában, Vietnámban népszerű fogást ott nem medvehagymával készítik, tökéletesen működik a kedvenc tavaszi zöldfűszerünkkel is. Kattints ide a receptért!
Medvehagymás mártogatós
Ha nincs kedvünk és időnk bonyolult recepteket elkészíteni, ám a medvehagyma már a kamránkban van, keverjünk belőle gyors mártogatóst. Ez tényleg semeddig sem tart, és friss zöldséggel megvan az egészséges és finom délutáni nassolnivalónk. Kattints ide a receptért!
Fotó: Nosalty, Forgács Timi/Nem Csak Pite, ÍzHuszár, Getty Images