Húsvéti kavalkád tavaszi ízekkel – egészségesen

2023. április 01.
Közeleg a húsvét, ennek megfelelően a boltok polcai roskadoznak a különféle tojás és nyuszi formájú desszertek alatt, ráadásul a tökéletes menüre is érdemes időben elkezdeni a készülődést. Aki szeretne saját kalácsot sütni, és a gyerekeknek szánt nassolnivalókat is egészségesebb módon megoldani, az mindenképp olvasson tovább, hiszen ezúttal épp ehhez hozunk receptet és ötleteket!
Húsvéti kavalkád tavaszi ízekkel - egészségesen

Kalácsot sokan inkább készen vesznek, de érdemes próbálkozni az otthoni elkészítéssel is, hiszen sokkal kellemesebb lesz úgy fogyasztani, hogy mi magunk csináltuk meg! Ráadásul így több variációt is kipróbálhatunk mind az ízesítést, mind fonási technikákat illetően. A hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 3,75 dl 2,8%-os tej (langyos)
  • 7,5 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1,5 dkg tengeri só (finom)
  • 4 dkg friss élesztő

Az elkészítést egy keverőtálban kezdjük a tej, az élesztő és a tojássárgája összekeverésével. Ha géppel dolgozunk, akkor itt még alacsonyabb fordulatszámot használjunk. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a sót, és gép esetén továbbra is lassú beállítással összedagasztjuk. Ezután adjuk hozzá a vajat, amivel már magasabb fordulatszámon állítjuk össze a tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Ezután egy másik, vékonyan kiolajozott edényben, konyharuhával letakarva kelesztjük 45 percen keresztül – ha jól dolgoztunk, akkor nagyjából a duplájára dagad meg ennyi idő alatt. Az igazán kreatív rész most kezdődik, hiszen akár így is megsüthetjük a tésztát, de tehetünk bele aszalt gyümölcsöket, illetve a sütés előtti utolsó lépésként különféle magvakkal is megszórhatjuk. Emellett különféle fonásokat is kipróbálhatunk – ehhez érdemes körülnézni YouTube-on, hiszen sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha látjuk is az adott technikát.

Ebből a tésztamennyiségből akár három kalácsot is könnyedén elkészíthetünk, de lehet a végeredmény több kisebb, vagy két nagyobb kalács is. A lényeg, hogy annak megfelelően osszuk részekre, hogy összesen hány szállal és milyen fonási technikát szeretnénk majd alkalmazni. A különféle aszalt gyümölcsök tésztához keverésének most van az ideje, miután ezt megtettük, formázzunk gombócokat minden darabból, és konyharuha alatt további negyed órán át kelesztjük őket. Ezután készítjük el a tésztacsíkokat, amelyekből aztán megfonjuk majd a kalácsokat. Fonás után tepsibe rakjuk, és 1 db tojás és 1 evőkanál tej keverékével, hosszanti mozdulatokkal megkenjük, majd újabb 15 percig pihentetjük őket. Már tényleg mindjárt a (185 fokra előmelegített!) sütőbe kerülnek – ez előtt még egyszer, ismét hosszanti mozdulatokkal megkenjük őket a tojáskeverékkel. Ha szeretnénk magvakkal megszórni őket, annak most jött el az ideje, ehhez pisztáciát, diót, mandulát, mogyorót is használhatunk, vagy akár ezek keverékét is. Ez után pedig már tényleg betehetjük őket a sütőbe, amit ekkor visszaveszünk 180 fokra. Mérettől függően 25-28 percre van szükségük, hogy aranybarnára süljenek.Húsvéti kavalkád tavaszi ízekkel - egészségesen

Bár a saját készítésű kalács nagyszerű mutatvány, a gyerekeket általában mégis inkább a kertben elrejtett finomságok szokták lázba hozni, így természetesen ezekkel is érdemes készülnünk, ha nem akarunk csalódást okozni. Szerencsére van némi mozgásterünk akkor is, ha a bolti kínálathoz képest egészségesebb megoldásokat szeretnénk eldugni a húsvéti csokivadászathoz. Az édességről nem kell lemondani, de nem mindegy, hogy a csokira van szórva egy pár gyümölcsdarab, vagy igazi gyümölcsök kapnak egy vékony rétegben csokiborítást.