Hihetetlenül szaftos kalácsfelfújt percek alatt

2022. november 11. |

Ha van otthon egy kis megszáradt kalácsunk, mindenképpen készítsük el ezt a pofonegyszerű és olcsó kalácspudingot – mennyei desszert lesz belőle.

Az angolszász területeken már régóta népszerűek a kenyér- vagy kalácspudingok, de szinte minden nemzet kitalált valamilyen desszertet a megszáradt pékáruk megmentésére. Ez a kalácsfelfújt tényleg hihetetlenül egyszerű, mégis látványos és elképesztően finom édesség: szaftos, omlós, édes tészta, amit helyenként sűrű, gyümölcsös lekvár tesz még gazdagabbá. A gyerekek garantáltan imádják, de vendégvárónak is mutatós – ráadásul kifejezetten olcsó receptnek számít.

Ha van szikkadt kalácsunk otthon, akkor szinte kötelező kipróbálnunk, de ez a recept annyira finom, hogy kifejezetten ezért az édességért is megéri vásárolni egyet.

szaftos-kalacs-felfujt-edesseg-recept

Szaftos kalácsfelfújt lekvárral

Hozzávalók:

  • 20 dkg szikkadt kalács
  • 250 ml tej
  • 150 ml zsíros habtejszín
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 25 dkg vaj
  • 40 g barna cukor
  • 1 tk, vaníliaaroma
  • 1/2 tk. fahéj
  • 5 ek. lekvár (erdei gyümölcs/áfonya/szilva)

Elkészítés:

  1. A szikkadt kalácsot szeleteljük fel, majd egy magas falú tepsit vajazzunk ki, és rakjuk le benne a kalácsokat!
  2. Melegítsük össze a tejet és a tejszínt, adjuk hozzá a vaníliaaromát és a fahéjat is!
  3. A tojásokat keverjük ki a cukorral egy közepes tálban, majd adagoljuk hozzá fokozatosan a tejes keveréket!
  4. A meleg masszával öntsük le a kalácsokat, hagyjuk állni kb. 10 percig, hogy a kalács beszívja a folyadékot.
  5. A lekvárból halmozzunk a kalácsok tetejére, majd morzsoljunk rá vajat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig süssük!
  6. Melegen tálaljuk az elkészült édességet, nyugodtan kínáljunk mellé sodót, fagylaltot, friss gyümölcsöt vagy házi tejszínhabot!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró