A répatorta idén húsvétkor golyó lesz, és milyen finom!

2023. március 26.
A hagyományos répatorta evolúciójának újabb állomása a répatortagolyó. Ami azért jó, mert gluténmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, tele van egészséges zsírsavakkal, gyulladáscsökkentő fűszerekkel és még sütni sem kell.
A répatorta idén húsvétkor golyó lesz
  • 2023 húsvétján a répatorta helyett a répatorta golyó lesz a sláger.
  • A datolya adja a zamatos, puha, mégis roppanós textúrájú golyók alapját.
  • Természetesen nem hiányozhatnak belőle a megszokott fűszerek, amiket a répatortába is teszünk.

Csupán 9 olyan hozzávaló szükséges a répatorta golyókhoz, melyek már amúgy is megtalálhatók a kamránkban. Ha van egy aprítógépünk és 30 percünk, nemcsak húsvétra, de szülinapi zsúrokra, tízóraira vagy csak úgy nassolni is elkészíthetjük az isteni finomságot.

Mitől lesz édes a répatortagolyó?

A répatortagolyók alapja a datolya. Ez már eleve ad egy alap édes ízt a húsvéti desszertnek. Ezt még jobban kiemelhetjük, ha kókuszlisztet használunk száraz hozzávalóként. A tökéletes répatorta ízhez nem hiányozhat belőle egy kevés mazsola sem. Mivel az aprítógép összedolgozza a hozzávalókat, azoknak sem tűnik fel, akik egyébként nem túl nagy rajongói az aszalt gyümölcsnek.

Hogy készül a répatortagolyó?

Ha az aprítóban összeállítottuk a répatortagolyók alapját adó keveréket, nem kell mást tennünk, mint fagyiskanállal kiporciózni és golyókat formázni belőle. A végén beleforgathatjuk kókuszba, mákszemekbe vagy friss citrusos kókuszvajjal öntetet készíthetünk rá. 

Hozzávalók a répatortagolyókhoz:

  • 83 g hámozott, felaprított sárgarépa (ez nagyjából 1-2 répa mérettől függően)
  • 200 gramm magozott datolya
  • 210 gramm dió (helyettesíthetjük más olajos magvakkal, például pekándióval vagy kesuval)
  • 2 teáskanál vanília-kivonat
  • ¼ teáskanál tengeri só
  • ¾ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 36-54 gramm kókuszliszt (vagy mandulaliszt)
  • 41 gramm mazsola (vagy más aszalt gyümölcs)

Elkészítése:

  1. Tegyük az aprítógépbe a sárgarépát és a lehető legjobban aprítsuk le.
  2. Adjuk hozzá a datolyát és daráljuk egészen addig, míg össze nem áll egy labdává. Ezután vegyük ki az aprítóból és tegyük félre.
  3. Tegyük az aprítóba a diót, a vaníliát, sót és a fűszereket. Durva liszt állagúra daráljuk nagyjából 15 másodperc alatt. Ezután adjuk hozzá a datolyát és a répát. Kb. 1 percig pulzálva daráljuk, míg homogén massza nem lesz. Ne őröljük túl. Formázható masszára van szükségünk, nem pürére.
  4. Adjuk hozzá nagyjából 2 evőkanalanként a kókuszlisztet és dolgozzuk bele. Ha nem keveredik el, vegyük le a fedőt és kézzel gyúrjuk össze. Ha kész, tegyük bele a mazsolát (vagy más aszalt gyümölcsöt), és aprítsuk még egy kicsit, míg össze nem áll. 
  5. Formázzunk belőle golyókat. Ha a massza túl ragacsos, adjunk még hozzá egy kis kókuszlisztet.
  6. Forgassuk kókuszba vagy mákba, majd tegyük hűtőszekrénybe legalább 15 percre tálalás előtt. 
  7. Hűtőszekrényben 1 hétig, fagyasztóban akár 1 hónapig is eláll a répatortagolyó.

Forrás: Minimalist Baker, fotó: Getty Images