Ez a ropogós rántott paradicsom lesz az új nyári kedvenced

2023. június 29.
Mi magyarok jól tudjuk, hogy mindent ki lehet rántani, de a rántott paradicsom valószínűleg még így is sokaknak megdöbbentően hat. Pedig igazán különleges és isteni finom fogásról van szó!

A rántott paradicsom az amerikai Dél klasszikus receptje, ahol a magyarokhoz hasonlóan nem vetik meg a kirántott ételeket. A recept titka, hogy az étel zöld, vagyis még éretlen paradicsomból készül – ez garantálja, hogy a zöldség még elég kemény és így a panírozásra is alkalmas legyen.

Innentől kezdve már nincs bonyolult dolgunk, a paradicsomokat panírozhatjuk a hagyományos módon is, de ha szeretnénk igazán autentikusan elkészíteni az ételt, kövessük a déli módszert, ami kukoricadarát és kefirt használ. Az ízes, ropogós rántott paradicsomot a cajun fűszerkeverék és a panírba kevert csípős szósz teszi igazán pikánssá, de nyugodtan hangoljuk a saját ízlésünkre és használjuk kedvenc fűszereinket. A rántott paradicsomot ehetjük kedvenc mártogatósunkkal, de salátákat vagy szendvicseket is feldobhatunk vele! Mindenképpen érdemes kipróbálni, pláne ha eleve rajongói vagyunk a rántott cukkini- vagy épp padlizsánkarikáknak.

Hozzávalók:

  • 4 közepes zöld paradicsom kb. 1 centi vastag karikákra vágva
  • 1 csésze finomliszt
  • 1 csésze kukoricadara
  • 1 tk cajun fűszerkeverék (használhatjuk helyette kedvenc a fűszerkeverékünket)
  • 2 nagy tojás
  • 1/2 csésze kefir
  • egy kevés csípős szósz ízlés szerint (elhagyható)
  • olaj a sütéshez
  • nagyszemű só

Elkészítés:

  1. Készítsük elő a paradicsomokat: vágjuk a zöld paradicsomokat egy centi vastag szeletekre, a végeket tegyük félre. Egy papírtörlővel itassuk szárazra a szeleteket!
  2. Keressük két szélesebb, enyhén mély tálat a panír száraz és nedves részéhez: az egyikben keverjük össze a lisztet, a kukoricadarát és a cajun fűszerkeveréket, a másikban keverjük ki a kefirt a két tojással és a csípős szósszal.
  3. A paradicsomokat először mártsuk meg a nedves, tojásos keverékben, majd alaposan bundázzuk be őket a kukoricadarás morzsában! Hagyjuk őket pihenni pár percig!
  4. Míg a paradicsomok pihennek, hevítsünk bő olajat egy magasabb falú serpenyőben vagy edényben. Süssük aranybarnára a szeleteket, majd szórjuk meg őket nagy szemű tengeri sóval ízlés szerint
  5. Együk magában kedvenc mártogatósunkkal vagy dobjunk fel vele egy egyszerű szendvicset!

Forrás: ButterBeReady Fotó: Getty Images