Torta di mele, avagy az olaszok almás pitéje

2023. augusztus 17.
Az alma évszázadok óta minden nemzet háziasszonyainak kedvenc sütemény-alapanyag, így az olaszok sem maradhatnak ki a sorból. Bloggerünk, Tisóczki Aliz ezúttal az olaszos almás pite, azaz a torta di mele receptjét hozta el nektek – természetesen vegán verzióban.
Nem lehet pontosan behatárolni ennek az almás sütinek a keletkezését, de a kutatók abból szoktak kiindulni, hogy a tizennegyedik századi kolostorokban elkezdtek sütni egy hasonló, kevert tésztás ételt – bár akkor még főleg hagymával. Ez tulajdonképpen egy sós lepény volt, amibe tettek egy kevés almát is. Azóta persze a világ minden táján elkészült a recept saját változata, gondoljunk csak az amerikai almás pitére vagy a francia fordított almatortára, de ott az angol morzsás almatorta, amikor az omlós tésztára kanalazott almára rámorzsolnak egy kis cukorral, vajjal elmorzsolt lisztet, ami rusztikusan rásül a tetejére, és még sehol sem vagyunk a felsorolásban.  Ez a változat is inkább a háziasszonyok vasárnapi konyhájából került ki és nem a cukrászdák hűtőpultjából, hiszen egyszerű, házias receptről van szó. Az olasz torta di mele ezúttal ráadásul kizárólag növényi hozzávalókkal készül el.
 
Hozzávalók:
(21 cm átmérőjű kerek tortaformához)
  • 20 dkg fehér liszt
  • 10 dkg zabliszt (készülhet csak sima lisztből, de így egy kicsit egészségesebb lesz a süti)
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál bögre kókusz zsír vagy margarin 
  • 3 mandarin kifacsart leve és lereszelt héja 1 dl növény tejjel elkeverve
  • 1 közepes alma felkockázva a tésztába és még 1 közepes alma szeletelve a tetejére díszítésként
Elkészítés:
1. A lisztet és a zabpehelylisztet átszitáltam, belekevertem a cukrot és a sütőport. 
2. A mandarinokat kifacsartam és elkevertem a levüket növényi tejjel. Sütéshez általában mandula- vagy zabtejet használok.
3. A kókuszzsírt felolvasztottam.
4. Összekevertem a lisztes keveréket, a mandarinos tejet és a zsiradékot, majd kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntöttem a masszát. Előbb rászórtam az almakockákat, majd kidíszítettem a tetejét a szeletekkel.
5. 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40 perc alatt tűpróbáig sütöttem és teljesen hagytam kihűlni a formában. Sokat változik az állaga, ameddig hűl. Ha még melegen felvágjuk, akkor ragacsos maradhat a közepe.

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje, 

vásároljátok meg receptgyűjtő füzetét!

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés