Zseniális TikTok-trükkel lesz mennyei a brokkoli!

2023. szeptember 05.
Felejtsd el a párolt brokkolit vagy a brokkolikrémlevest – ezzel a TikTok-trükkel a brokkoli a kedvenc ropogtatnivalód lehet!
  • A TikTokról rengeteg hasznos konyhai trükköt elleshetünk – ezúttal a brokkoli elkészítéséhez kínálnak egy izgalmas hacket.
  • Ezt a zöldséget többnyire párolva vagy levesként fogyasztjuk, az alábbi receptben azonban igazi ropogós finomság készül belőle.
  • A brokkoli vitaminokban és tápanyagokban gazdag zöldség, így mindenképpen megéri rendszeresen fogyasztani: ez a szuper recept ebben is segítségünkre lehet.

A brokkoli meglehetősen megosztó zöldség: sokakat a világból is ki lehet kergetni vele, míg mások kifejezetten imádják. Sok múlik persze az elkészítés módján is, hiszen bár a párolt brokkoli nagyon is lehet finom, bőven vannak azért izgalmasabb technikák, amikkel feldolgozhatjuk ezt a zöldséget. A TikTok például egy különleges és egészen szórakoztató trükkel állt elő: a smashed broccoli, vagyis a lapított brokkoli lényege, hogy a brokkolit először kicsit megpuhítjuk, majd „kilapítjuk” és úgy sütjük tovább, amitől igazán ropogós lesz kívül, míg belül szinte krémesen puha marad. Ugyanez az eljárás megvalósítható krumplival vagy kelbimbóval is, a végeredmény pedig mindig kiváló – így lehetnek a megosztó zöldségekből ízletes ropogtatnivalók.

A brokkoliban többek között A-, C- és K-vitamin, valamint rost, kálium és szelén is található, így igazi vitaminbomba, ráadásul egyes kutatások szerint rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatással is bírhat. Az alábbi recept egyik előnye, hogy lehetőségünk van kedvenc fűszereinkkel ízesíteni a brokkolit – sőt, még egy saját ízlésünkre hangolt mártogatóst is összedobhatunk mellé – így valószínűleg sokkal nagyobb eséllyel fogjuk rendszeresen fogyasztani ezt az egészséges és rendkívül sokoldalú zöldséget! A parmezánt azért semmiképpen ne hagyjuk ki belőle, hiszen ettől is csak ropogósabb és ízesebb lesz a végeredmény.

Alább mutatjuk a TikTok aktuálisan kedvenc receptjét – próbáljátok ki ti is!

„Lapított” brokkoli

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál kedvenc fűszerkeverékünkből (lehet csak só és bors is)
  • néhány löttyintésnyi olívaolaj
  • 3-4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a brokkolit és vágjuk rózsákra, majd helyezzük el őket egy sütőpapírral bélelt tepsin! Süssük elő a brokkolit 200 fokos sütőben 15-20 percig, míg a zöldség kicsit megpuhul. (A recept működik előfőzött brokkolival is)
  2. Amíg a brokkoli sül, keverjük össze az olívaolajat a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával!
  3. A megpuhult brokkolit vegyük ki, és egy üvegpohár aljával lapítsuk ki a rózsákat! 
  4. Kenjük be a brokkolikat a fűszeres-fokhagymás olajjal, majd szórjuk meg őket reszelt parmezánnal! Helyezzük vissza a sütőbe nagyjából 10 percre, vagy amíg kellően ropogósra sül.
  5. Tálaljuk kedvenc mártogatósunkkal!

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images


Gasztró