Te is főzhetsz űrnövényekből a magyar DIY étteremben

2023. szeptember 16.
Aki szívesen nézte a sci-fi sorozatokat, esetleg mindig is vágyott az űrbe, vagy kipróbálná a Földön túli életet, az most egy lépéssel közelebb került álmai megvalósításához. A Budapest Makery, az Orion Űrnemzedék Alapítvány és a Csillagváros Kft. egyedülálló együttműködése révén ezúttal az űrnövényeket kóstolhatjuk meg. Sőt. Meg is főzhetjük őket.
Ugrás a jövőbe, a Makeryben ezúttal az űrnövényeké a főszerep

Az Orion Űrnemzedék Alapítvány, a Csillagváros Kft. és a Budapest Makery egyedülálló
együttműködésének hála most mindenkinek lehetősége nyílik megkóstolni az űrnövényeket. Akik nem félnek újat kipróbálni, azok elsők között ismerhetik meg a gasztronómia jövőjét és lehetnek részesei annak a különleges élménynek, amihez eddig csak az űrkutatás szereplői férhettek hozzá. A Csillagváros vertikális farmján nevelkedett űrnövények az országban elsőként kóstolhatók meg a Budapest Makery DIY éttermében.

Ugrás a jövőbe, a Makeryben ezúttal az űrnövényeké a főszerep

Miért űrnövényekről beszélünk? A növények természetesen nem az űrben növekedtek, hanem földiek, azonban a termesztésük olyan különleges technológián alapul, amely az idegen bolygók meghódításához is hozzájárulhat – így például akár a Marson, Holdon és egyéb távoli égitesteken is hasonló technológiával lehet majd élelmiszert termelni. Az űrnövények innovatív termesztése olyan megoldást nyújt, aminek segítségével az űrhajósok hosszú távú űrutazásuk során megfelelő minőségű és tápláló élelmiszerhez juthatnak.

A teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású  farm ezen túl a klímaváltozás és a túlnépesedés miatti élelmiszerhiányra is választ adhat.  A Csillagváros vertikális farmja jelenleg a talaj nélküli növénytermesztést lehetővé tevő hidropóniás rendszerben, LED-megvilágítással, körforgásos módszerrel, időjárástól függetlenül termel mikrozöldeket, baby leafeket és salátákat. A növényvédőszerektől mentes termelésben a felhasznált víz mennyisége akár 95 százalékkal is kevesebb lehet, mint a hagyományos növénytermesztés folyamán.

Ugrás a jövőbe, a Makeryben ezúttal az űrnövényeké a főszerep

A 2022-ben Európa feltörekvő Franchise brandjének választott Makery első budapesti éttermében a vendégeknek igazi közösségi kulináris élményben lehet részük, ahol a séfek által előkészített fogások elkészítése közben most lehetőség lesz testközelbe kerülni az űrnövényekkel is.

A Makery nem pusztán a világ első DIY étterme, hanem egyúttal egy olyan élményközpont is, ahol a fogásokat maguk a vendégek készítik el maguknak – természetesen pontos iránymutatás és szakavatott, segítőkész személyzet támogatásával. A közös főzés és az így szerzett sikerélmény pedig meglepően sokat tesz hozzá az étkezés élményéhez.

Ugrás a jövőbe, a Makeryben ezúttal az űrnövényeké a főszerep

Nem érdemes tehát kihagyni a lehetőséget, hogy először a világon megismerhessük és megkóstolhassuk az űrnövényeket, és megismerhessük a jövő ízeit.