Nigella Lawson kétszemélyes brownie-ja a tökéletes téli sütemény

2023. november 18.
A brownie-t mindenki szereti. Nigella Lawson villámgyors és gazdaságos brownie-ját viszont egyenesen imádjuk! A legjobb benne, hogy akkor is van értelme elkészíteni, ha csak egyedül vagyunk.
Nigella Lawson brownie
  • Nigella Lawson brownie-ja végre megoldotta a mennyiségi problémát.
  • Nem csak azért jó a kétszemélyes brownie, mert gazdaságosan elkészíthető, hanem mert gyors is.
  • Tökéletes jókedvre derítő sütemény a brownie az egyre sötétebb és hidegebb napokon.

A téli sötétben, esős és hideg időben egyre jobban vágyunk egy kis testet-lelket felvidító csokis süteményre. A brownie-nál nincs csokisabb süti, viszont nehéz belőle keveset sütni. Szerencsére Nigella Lawson megoldotta ezt a problémát, így most már akár egyedül saját magunknak is gazdaságosan süthetünk egy finom brownie-t.

Miért jó Nigella Lawson kétszemélyes brownie-ja?

Az At My Table című szakácskönyvében írta le először Nigella Lawson azt a kétszemélyes brownie receptet, amit most megosztott az Instagramján is. Nem is jöhetett volna jobbkor, hogy kicsit felvidítsa az egyre sötétebb és esősebb napokat. 

Mivel ennek a brownie-nak az a lényege, hogy nagyjából két embernek elég egy sütésnyi, így akár egyenesen a tepsiből vagy sütőtálból is kikanalazhatjuk, ha megfejeltük egy gombóc vaníliafagyival. 

Így készül Nigella Lawson kétszemélyes brownie-ja

Szerencsére nincs ebben a brownie-ban semmi olyan hozzávaló, ami ne lenne eleve otthon. Ráadásul még diétásnak is érezhetjük, hiszen nem olvasztunk bele több tábla csokoládét. 

Nigella Lawson brownie-ja tökéletes téli sütemény

Nigella Lawson brownie-ja tökéletes téli sütemény

Hozzávalók Nigella Lawson kétszemélyes brownie-jához:

  • 50 gramm puha vaj
  • 50 gramm lágy barna cukor
  • 1 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • ¼ teáskanál Maldon só
  • 1 nagy tojás (szoba-hőmérsékletű)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 50 gramm tört dió
  • 50 gramm tört csoki, ha szeretnénk

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Keverjük össze egy lábosban a vajat, cukrot, juharszirupot vagy mézet, melegítsük addig a tűzhelyen, míg fel nem olvad a cukor. Ezután vegyük le a tűzhelyről.
  3. Keverjük hozzá a száraz hozzávalókat.
  4. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot is.
  5. Ha homogénre kevertük, hozzátehetjük a diót és a csokidarabkákat.
  6. Töltsük egy 18x11x5 centiméteres sütőedénybe és süssük a brownie-t 15-20 percig.

A brownie akkor van készen, ha a teteje és a sarkak már szárazak. Miután kivettük a sütőből, tegyük az edénnyel együtt egy rácsra hűlni 20-30 percre. Ahogy Nigella Lawson mondta: „ezután a brownie már nem lesz tűzforró, ám még elég meleg ahhoz, hogy krémesen olvadjon a szánkban”. Ha esetleg valami csoda folytán előfordul, hogy marad belőle, egy légmentesen záródó dobozban a brownie akár 5 napig is eláll.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash