- Nigella Lawson brownie-ja végre megoldotta a mennyiségi problémát.
- Nem csak azért jó a kétszemélyes brownie, mert gazdaságosan elkészíthető, hanem mert gyors is.
- Tökéletes jókedvre derítő sütemény a brownie az egyre sötétebb és hidegebb napokon.
A téli sötétben, esős és hideg időben egyre jobban vágyunk egy kis testet-lelket felvidító csokis süteményre. A brownie-nál nincs csokisabb süti, viszont nehéz belőle keveset sütni. Szerencsére Nigella Lawson megoldotta ezt a problémát, így most már akár egyedül saját magunknak is gazdaságosan süthetünk egy finom brownie-t.
Miért jó Nigella Lawson kétszemélyes brownie-ja?
Az At My Table című szakácskönyvében írta le először Nigella Lawson azt a kétszemélyes brownie receptet, amit most megosztott az Instagramján is. Nem is jöhetett volna jobbkor, hogy kicsit felvidítsa az egyre sötétebb és esősebb napokat.
Mivel ennek a brownie-nak az a lényege, hogy nagyjából két embernek elég egy sütésnyi, így akár egyenesen a tepsiből vagy sütőtálból is kikanalazhatjuk, ha megfejeltük egy gombóc vaníliafagyival.
Így készül Nigella Lawson kétszemélyes brownie-ja
Szerencsére nincs ebben a brownie-ban semmi olyan hozzávaló, ami ne lenne eleve otthon. Ráadásul még diétásnak is érezhetjük, hiszen nem olvasztunk bele több tábla csokoládét.
Hozzávalók Nigella Lawson kétszemélyes brownie-jához:
- 50 gramm puha vaj
- 50 gramm lágy barna cukor
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kakaópor
- ¼ teáskanál Maldon só
- 1 nagy tojás (szoba-hőmérsékletű)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 50 gramm tört dió
- 50 gramm tört csoki, ha szeretnénk
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Keverjük össze egy lábosban a vajat, cukrot, juharszirupot vagy mézet, melegítsük addig a tűzhelyen, míg fel nem olvad a cukor. Ezután vegyük le a tűzhelyről.
- Keverjük hozzá a száraz hozzávalókat.
- Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot is.
- Ha homogénre kevertük, hozzátehetjük a diót és a csokidarabkákat.
- Töltsük egy 18x11x5 centiméteres sütőedénybe és süssük a brownie-t 15-20 percig.
A brownie akkor van készen, ha a teteje és a sarkak már szárazak. Miután kivettük a sütőből, tegyük az edénnyel együtt egy rácsra hűlni 20-30 percre. Ahogy Nigella Lawson mondta: „ezután a brownie már nem lesz tűzforró, ám még elég meleg ahhoz, hogy krémesen olvadjon a szánkban”. Ha esetleg valami csoda folytán előfordul, hogy marad belőle, egy légmentesen záródó dobozban a brownie akár 5 napig is eláll.
Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash