5+1 tipp, amire figyelj az ünnepi menüsor összeállításánál, hogy elkerüld a stresszt

2022. december 17.
Több milliárd ember már alig várja, hogy végre beköszöntsön a szeretet ünnepe, de ezzel párhuzamosan sokaknak hatalmas stresszforrást is jelent a tökéletes karácsonyi menü elkészítése. Nekik segít most könnyebbé tenni az ünnepeket Mohr Míra, a Süti MáMohr szerzője.

1. A hagyományok és az újítás harmóniája

Ha a karácsonyi hagyományok az öröm helyett stresszforrássá váltak, akkor az már egy hatalmas probléma. Ilyenkor csak lépjünk egyet vissza. Fontos, hogy ne stresszeljünk minden karácsonyi hagyomány miatt. Nem kell 20 különféle aprósütit készíteni, bőven elég a család kedvence. Ha pedig nemrég kipróbáltál egy isteni új browniereceptet, hát készítsd azt! Hiszen a hangulattól könnyen bármely házi finomság karácsonyivá válik majd. Gondolkozz egyszerűen! Minden, ami isteni finom, az mehet az ünnepi asztalra!

tipp-unnepi-menu-stressz

2. Pakold át a hűtőt és készítsd elő a sütő menetrendet

„Jajj ezeket most hova rakjam?” Még mielőtt elindulnál a boltba a karácsonyi vacsora bevásárló listájával, győződj meg róla, hogy van-e elég hely a hűtőszekrényben. Valószínűleg a vacsoravendégeid is hoznak egy-két hűtőben tartandó italt vagy süteményt, amit vacsora utánig még el kell tárolni. Ha te is ügyesen előre gondolkozol és átpakolod előtte a hűtőszekrényt, egy stresszforrással kevesebb lesz aznapra! Továbbá fontos a sütő menetrendjét is kitalálni. Tervezzük meg pontosan, hogy melyik étel mikor megy be a sütőbe. Lehetőleg az édességeket előbb süssük, majd csak utána a húsokat.

tipp-unnepi-menu-stressz

3. Bombabiztos receptek

Az ünnepi menüsor összeállításánál a legfontosabb, hogy maradjunk a bombabiztos, jól bevált receptjeinknél. A karácsonyi vacsora elkészítése nem megfelelő idő a kísérletezésre. Ne olyan receptből dolgozzunk, amiből még azelőtt soha. Ne most kísérletezzük ki a tökéletes macaronreceptet és a régóta szemezgetett croquembouche-t is inkább egy másik kellemes decemberi napon próbáljuk ki.

tipp-unnepi-menu-stressz

4. A kevesebb több! #mindenmentes-en is

Ha kevesebbféle ételt készítesz, kevesebb a hibalehetőség. Legyen egyszerű, de nagyszerű a menü. Egy előétel, két vagy három köret és egy desszert tökéletesen elfogadható karácsonyi menünek. Ha az asztal tele van válogatósakkal vagy ételintoleranciával rendelkező vendégekkel, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ők is tudjanak kedvükre valót enni. Viszont ne essünk túlzásba, ismerjük a határainkat. Nem kell ugyanabból a köretből három különböző verziót készíteni. Ha tudjuk, hogy például gluténérzékeny a vendég, kommunikáljunk előtte vele. A gluténmentes, vegán stb. receptek nagyon mások. Receptfejlesztőként mondom, hogy a #mindenmentes világ egy külön univerzum. Nem reális elvárás magad felé a tökéletes „normális” finomságok mellé még menteseket is készíteni. Ha még nem készítettél előtte, nincsen gyakorlatod benne, akkor semmiképpen se most kísérletezd ki a mentes recepteket! Ne aggódj, nem gáz megkérni, hogy hozzon magával valamit. Sajnos már hozzá vannak szokva, ez egyszerűen ilyen.

tipp-unnepi-menu-stressz

5. Ne egyedül csináld! (Viszont a konyhában nem véletlenül nincs demokrácia.)

Egy teljes menüsor elkészítése nem könnyű feladat és senki nem várja el, hogy egyedül csináld. Bátran kérj segítséget! Ha teheted, fogd munkára a közeledben lévő legkedvesebb személyt, és nevezd ki sous-chefé, hogy krumplit pucoljon, terítsen vagy csak kavarjon. Máris sokkal előrébb leszel, meglátod! Viszont természetesen nem egyszerű összedolgozni. Aki olyan, mint én és minden nap süt-főz, annak lelkileg fel kell készülnie arra, hogy mi lesz, ha beenged másokat is a konyhába. Például a legalapvetőbb hol van ez-az kérdésekre. A lényeg, hogy mindig tisztázzuk le előre, hogy ki miért felelős. A konyhában nem véletlenül nincs demokrácia! Amiért te vagy a felelős, annak az elkészítését te irányítsd, és a többiek dolgozzanak a kezed alá. Viszont, ha van olyan, amiért nem te vagy a felelős, abba ne szólj bele. Fontos, hogy a közös főzés ne váljon konfliktusforrássá. Hogy ezt megelőzzük, kulcsfontosságú a kommunikáció és az előre letisztázott erőviszonyok. 

+1 Az időzítés problémája: mit csinálj, ha megcsúsztál?

A vacsora előkészítésének egyik legstresszesebb eleme az időzítés. Könnyű alábecsülni, minek mennyi időre van szüksége. Annak érdekében, hogy elkerüljük a csúszás okozta kellemetlenséget, készüljünk bőven snackekkel, így az éhes vendégek nem támadják be a konyháját percenként, hogy megkérdezzék, mikor lesz kész a vacsora. Legyen az bolti vagy házi snack, mindig legyen kéznél. Szuper egyszerű, old school, ám mégis kulcsfontosságú.

Még több szuper ötletért keresd fel Míra oldalát: sutimamohr.hu

Olvass tovább!