Nem csak töltött káposzta vagy paradicsomos káposzta készülhet az egyik legmegosztóbb zöldségből – kifejezetten jól járunk vele, ha hagyjuk tündökölni ezt az egészséges és sokoldalú zöldséget. A káposzta legizgalmasabb karaktere akkor jön ki igazán, ha megsütjük, hiszen ilyenkor tud igazán karamellizálódni a zöldség. Ne ijedjünk meg, nem lesz túl édes a végeredmény, inkább kellemesen elegyedik benne a káposzta természetes diós-földes jellege, a fűszerek ízkavalkádja és a finom, karamelles édesség.
Az alábbi receptben szerencsére nem kell sokat bajlódni a káposztával, az azonban fontos, hogy először alaposan pirítsuk körbe, és csak később, a fűszeres-paradicsomos mártásban dobjuk be a sütőbe – így lesz a végeredmény igazán ízes és persze elképesztően omlós!
Készítsük húsok mellé különleges köretként, vegetáriánus főfogásnak, vagy akár az ünnepi asztalra!
Hozzávalók:
- 1/4 csésze sűrített paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 1/2 csésze olívaolaj
- só
- 3 evőkanál durvára vágott zöldfűszer (petrezselyem, kapor vagy koriander)
- görög joghurt a tálaláshoz
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra! Keverd el a paradicsompürét a reszelt fokhagymával és az őrölt fűszerekkel egy kis tálban!
A káposztát vágd félbe, majd a feleket negyedekbe!
Egy nagy méretű, magasabb falú (sütőbe tehető) serpenyőben hevíts fel 1/4 csésze olajat! Ha nincs elég nagy serpenyőd, nyugodtan dolgozz részletekben! Helyezd a káposztákat a vágott oldalukkal lefelé a serpenyőbe, sózd őket. Időnként forgatva süsd őket néhány percig, míg mindenhol kicsit megbarnulnak (ez oldalanként kb. 4 perc lesz). Tedd félre a káposztát!
Öntsd a maradék 1/4 csésze olívaolajat a serpenyőbe! Adjuk hozzá a fűszeres paradicsompürét, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük közepes lángon addig, míg a keverék kicsit besötétedik (2-3 perc). Adjunk hozzá nagyjából másfél csésze vizet, majd ízesítsük sóval és hagyjuk felforrni. Helyezzük vissza a káposztadarabokat a serpenyőbe (ha korábban nem is fértek bele, most már lehetőleg eléggé összementek). Helyezzük a serpenyőt a sütőbe és süssük teljesen puhára a káposztát 40-50 perc alatt. Félúton forgassuk meg őket kicsit! Akkor jó a végeredmény, ha a nedvesség szinte teljesen elpárolgott, és a káposzták szépen megkaramellizálódtak.
A káposztát tálaljuk:
- joghurttal
- friss zöldfűszerekkel
- esetleg némi csípős szósszal!
Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images