Fehér karácsony
Hozzávalók:
- 600 gramm fehér csokoládé, kisebb darabokra törve
- 160 gramm blansírozott mandula
- 75 gramm aszalt sárgabarack, kisebb darabokra vágva
- 150 gramm dió
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés:
- A csokit olvasszuk fel vízgőz felett. Keverjük bele a mandulát, a barackot, a diót és a gyömbért. Öntsük az egészet egy 26 cm x 16 cm-es, sütőpapírral bélelt formába, egy kanállal oszlassuk el benne egyenletesen. Tegyük hűtőbe egy órára dermedni.
- Ha teljesen megszilárdult, vegyük ki a formából, és vágjuk hosszú csíkokra. Ebből a mennyiségből kb. 20 darab készíthető.
Panforte
Hozzávalók:
- 105 gramm pirított, hámozott török mogyoró
- 160 gramm blansírozott mandula
- 200 gramm aszalt füge, kisebb darabokra vágva
- 75 gramm aszalt gyömbér, kisebb darabokra vágva
- 75 gramm mazsola
- 225 gramm finomliszt, átszitálva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál szegfűbors
- 360 gramm méz
- 220 gramm kristálycukor
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tálban keverjük össze a mogyorót, a mandulát, a fügét, a gyömbért, a mazsolát, a lisztet, a fahéjat és a szegfűborsot. Egy lábasban kezdjük el felmelegíteni a mézet a cukorral, addig keverjük, amíg egyneművé válik. A cukros mézet öntsük a többi hozzávalóra, és gyors mozdulatokkal keverjük össze. A masszát egyengessük el egy 26 cm x 16 cm-es, sütőpapírral bélelt formában.
- Süssük 35-40 percig. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni, csak ezután vágjuk csíkokra. Ebből a mennyiségből kb. 14 darab készíthető.
Fotó: Stockfood