Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, amikből szilveszter és újév napján különböző finomságokat szoktak készíteni. A következőkben mi is három tipikusan szilveszteri fogást hozunk el neked, trendi, modern köntösbe csomagolva.
Isteni indiai dahl
Nálunk a lencseevés az egyik legelterjedtebb szokás újévkor, nem véletlenül. Az apró lencse minden egyes szeme egy-egy pénzdarabot szimbolizál, a hagyomány szerint tehát, aki január 1-én lencsét eszik, annak a pénztárcája egész évben tele lesz. Jó tudnod, hogy lencséből rendkívül sokszínű szilveszteri fogásokat lehet készíteni, tehát nem muszáj minden évben a hagyományos magyaros lencsefőzelékre hagyatkoznod. Mi most egy igazán különleges, keleti fűszerezésű lencselevest (vagy ha kicsit sűrűbbre sikerül, főzeléket) hoztunk el neked!
Hozzávalók:
- 1 csésze vörös lencse
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál kókuszzsír
- fél fej vöröshagyma
- 1 hüvelyk friss gyömbér vagy 1 evőkanál őrölt gyömbér
- másfél db babérlevél
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- fél kávéskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál kurkuma
- 1 evőkanál indiai maszala fűszerkeverék
- egy fél narancs vagy mandarin héja reszelve
- 1 liter víz
Elkészítés: Hámozd meg a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, és szeleted apró darabokra. Hevítsd fel a kókuszzsírt, és ha már forró, öntsd bele a hagymás-gyömbéres keveréket, és folyamatosan kevergesd! Ha már üveges, és kicsit karamellbarna, szórd bele a fűszereket, a babérlevél kivételével, és ismét kevergesd.
Öntsd hozzá a lencsét, alaposan sózd és borsozd meg, és 2-3 percig pirítsd, közben egy másik tálban forrald fel a vizet. A forró vizet öntsd a lencsére, vedd lejjebb a lángot, dobd bele a babérleveleket, és reszeld rá a narancsot/citromot, és ismét kavargasd. A dhalt takaréklángon, fedővel letakarva 25 perc alatt főzd készre. Ha nagyon sűrű lenne, adhatsz hozzá még 1 pohár vizet, ha pedig túl híg, vedd le a fedőt egy kicsit, hogy párologjon el a felesleges folyadék.
Grillezett lazac korianderes citrommártással
Igaz ugyan, hogy Magyarországon szilveszterkor ritkán kerül hal az asztalra, ám a világ számos országában tipikus újévi ételnek számít. A dánok például főtt tőkehalat készítenek, Lengyelországban a hering a fő fogás, míg a németek inkább a pontyot kedvelik. De bármilyen halról is legyen szó, azt szokták mondani, hogy annyi pénzünk lesz az újévben, mint amennyi pikkelye van a halnak. A következőkben mit egy nagyon finom és ráadásul egészséges lazacos receptet mutatunk neked!
Hozzávalók:
- 2 szelet lazacfilé
- 1 dl tejszín
- 0,5 dl alaplé
- 1 citrom
- 1 csokor friss koriander
- 1-2 friss chili
- vegyes zöldsaláta
- 6-8 szem koktélparadicsom
- pirított magvak
- olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés: kezdd a mártással! A tejszínt forrald be az alaplével, miközben hozzáadod a – lehetőleg bio – citrom reszelt héját, egy fél citrom levét, és ízlés szerint szórd meg sóval illetve borssal. Ha a szósz besűrűsödött, szórd hozzá az apróra vágott friss koriandert és a chilit. Kicsit keverd meg és vedd le a tűzről.
A zöldsalátához add hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat, majd olívaolajjal és citromlével ízesítsd, kicsit forgasd át, végül szórd meg pirított magvakkal. A lazacot sózd és borsozd meg, majd kevés olívaolajon 5-6 percig süsd át mindkét oldalát. Akkor jó, ha aranybarna lesz. Fontos: mindig a bőrös oldalával lefelé kezdd, és egy lapáttal szorítsd le a szeletek a sütés kezdetén. Ha a lazacod elkészült, tálalhatod is a ropogós salátával és a szósszal!
Malpura, az indiai fánkocska
A rétes mellett a világ számos táján a fánk is tipikus szilveszteri desszertnek számít, ez a sütemény ugyanis a kör alakjának köszönhetően állandó áldást hoz a házra. Az alábbiakban egy nagyon egyszerű, de annál finomabb tradicionális indiai fánk, a malpura receptjét hoztuk el.
Hozzávalók:
- 22,5 dkg finomliszt
- 12,5 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl tej
- 3 dl napraforgó olaj
- gyümölcsjoghurt öntet gyanánt
Elkészítés: a lisztet a porcukorral és a sütőporral keverd össze, öntsd hozzá a tejet és keverd csomómentesre. Egy sűrű palacsintatészta állagú tésztát kell kapnod. Ezután 10-15 percig tedd félre pihenni. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, egy kiskanállal szedj a tésztából, és csúsztassuk az olajba. (Ha nagyobb fánkokat szeretnél, használhatsz evőkanalat is.) A serpenyőbe annyit tegyél, hogy kényelmesen elférjenek, és süsd aranybarnára mindkét oldalát nagyjából 3 perc alatt.
Ha van kedved, fogyaszd a fánkokat gyümölcsjoghurttal: a tálalás előtt 10-15 perccel tedd a fánkocskákat a joghurtba és hagyd ázni őket.
Fotó: Getty Images