Készíts pezsgős luxusmenüt szilveszterre! Íme 3 szuper recept!

2021. december 29. |

Ha máskor nem, legalább az évnek ebben az időszakában engedd meg magadnak azt a luxust, hogy pezsgővel készült ételeket teszel az asztalra! Elég egy kevés ebből a különleges hozzávalóból, és minden fogás egészen új arcát mutatja!

Pezsgőzni nemcsak az éjféli koccintásnál lehet, hanem akár a szilveszteri vacsora fogásait kóstolgatva is. Mennyei lakomát varázsolhatsz az asztalra ezzel a nem mindennapi hozzávalóval, mégsem kell a feje tetejére állítanod a konyhát azért, hogy lenyűgözd azokat, akik megkóstolják a főztödet.

Készíts pezsgős luxusmenüt, hoztunk hozzá 3 receptet!

Pezsgős rizottó

Hozzávalók:

  • 350 g rizs
  • ½ fej hagyma
  • 60 g vaj
  • 60 g reszelt parmezán + a tálaláshoz
  • Kevés olívaolaj
  • 180 ml pezsgő
  • 1 l alaplé (így készül az isteni és egyszerű csontalaplé)
  • só és bors ízlés szerint

Így készül:

  1. Egy edénybe kevés olívaolajat öntünk, és amikor kellően felhevült, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt megpároljuk, vigyázva, nehogy elkezdjen barnulni.
  2. Ha ez az alap megvan, hozzákeverjük a rizst, és rövid idő alatt megfuttatjuk az olajon. Most jön a legizgalmasabb rész: hozzáöntjük a pezsgőt, és addig keverjük, míg a rizs magába szívja a különleges hozzávalót.
  3. Ezután sózzuk, borsozzuk, és több részletben kanalazzunk hozzá az alapléből, egészen addig, míg a rizs megfő és a rizottó elnyeri a megfelelő állagot – ne legyen se túl folyós, se túl száraz!
  4. Hogy még krémesebb legyen, miután félrehúztuk a tűzről, belekeverjük a kockákra vágott vajat és a reszelt parmezánt. Ez utóbbiból a tányéron is szórhatunk hozzá, nem fog neki rosszat tenni!

Ha ez bejön, sütőtökkel is próbáld ki a rizottót!

Készíts pezsgős luxusmenüt, hoztunk hozzá 3 receptet!

 

Karácsonyi panna cotta - El sem hiszed, milyen egyszerű megcsinálni!

Karácsonyi panna cotta - El sem hiszed, milyen egyszerű megcsinálni!

A panna cotta egy nehezen elkészíthető édességnek tűnik, az igazság azonban az, hogy villámgyorsan el lehet készíteni, ami a karácsonyi készülődés során még nagyobb előny. Kápráztasd el a vendégeket, és ne mondd el senkinek, hogy 10 perc alatt megvoltál a desszerttel!

Pezsgőben sült narancsos csirke

Hozzávalók:

  • 4 db csirkecomb
  • 2 pohár pezsgő
  • 2 kiskanál kakukkfű
  • 2 kiskanál rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 nagyobb narancs
  • 3 dl víz
  • 1-2 evőkanál étkezési keményítő

Így készül:

  1. Egy tűzálló tálba tesszük a csirkecombot a kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval és borssal, hozzákeverjük az aprított fokhagymát, és leöntjük a pezsgővel. Letakarjuk alufóliával, és 1 órára félre tesszük.
  2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és amíg sül, elkészítjük a narancsmártást: egy kis edénybe öntjük a vizet, belereszeljük a narancs héját és hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet. Beleszitáljuk az étkezési keményítőt, és habverővel (amennyire lehet) simára keverjük.
  3. Mikor a csirkecomb megsült, levesszük róla a fóliát, és ráöntjük a narancsmártást. Szépen összeforgatjuk, és hagyjuk sülni még 6-8 percig, hogy a mártás besűrűsödjön.
  4. Tálalásnál minden csirkecombra kanalazunk a pezsgős-narancsos szaftból.

Ha tovább fokoznád az élvezeteket, készítsd el ezt az izgalmas kakukkfüves csirkecombot!

Készíts pezsgős luxusmenüt, hoztunk hozzá 3 receptet!

Vaníliás pezsgőkrém

Hozzávalók:

  • 4 tojássárgája (a kimaradt fehérjéből készíthetsz jó pár habcsókot!)
  • 200 ml habtejszín
  • 120 ml édes pezsgő
  • 80 g porcukor
  • 1 rúd vanília

Így készül:

  1. Robotgéppel krémesre keverjük a tojások sárgáját a porcukorral, majd szép lassan hozzáadjuk a pezsgőt és a vaníliarúd kikapart belsejét is.
  2. Egy edénybe vizet öntünk, és felforraljuk, erre tesszük rá a tálat, amiben a felvert tojás található, és gyakori kevergetés mellett besűrítjük.
  3. Félretesszük hűlni, közben pedig kemény habbá verjük a tejszínt. Mikor már a vaníliás pezsgőkrém szobahőmérsékletű, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, és pohárkákba kanalazzuk. Tálalásig mindenképp hűtőben kell tartani!

Készíts pezsgős luxusmenüt, hoztunk hozzá 3 receptet!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró