Bár elsőre sokaknak talán furcsának hangozhat, a húsok és édes gyümölcsök (egészen pontosan gyümölcs alapú mártások) kombinációja szinte minden nemzet konyhájában jelen van. A szaftos, sós hús és az édes, selymes mártások ugyanis remekül kiegészítik egymást, és segítenek kidomborítani, illetve még komplexebbé tenni az ízeket. A vörös húsok mellé legtöbbször olyan kerülnek, mint az áfonya, a szilva vagy a fanyarságával még izgalmasabb karaktert hozó meggy.
Ezek a szíriai ihletésű húsgolyók szintén egy édes-savanykás meggyes mártást kaptak, amikhez egy kis gránátalmaszirup is került – ez a közel-keleti receptek egyik gyakori eleme, így érdemes lehet beszerezni belőle egy üveggel. Az eredeti recept bárányhússal készül, de természetesen választhatunk sertést és/vagy marhát is, viszont a szegfűborsot és a római köményt semmiképpen ne hagyjuk ki belőle, hiszen ezek is kicsit izgalmasabb, keleties ízt adnak a húsgolyóknak. Ügyeljünk rá, hogy a sütéskor elég csak körbepirítani a húst, hiszen a forró meggyszószban is főnek még: ráadásul ott igazán átjárja őket a meggyes, egyszerre édes és fanyar íz.
Tökéletes egy baráti vacsorához vagy egy különlegesebb ebédre – semmiképpen ne hagyjátok ki!
Hozzávalók:
A húsgolyóhoz:
- 500 gramm sovány darált bárány (combból vagy lapockából)
- 1/2 tk. só
- 1 ek. sózatlan vaj
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 1/2 tk. őrölt szegfűbors
A szószhoz:
- 1 kg friss vagy fagyasztott meggy
- 1 ek. nádcukor
- 1 ek. gránátalmaszirup
Az összeállításhoz:
- 2-3 pita
- 1 ek. sózatlan vaj (olvasztva)
- friss petrezselyem durvára vágva
- 1/4 csésze fenyőmag megpirítva
Elkészítés:
1. A húsgolyókhoz a darált bárányt keverjük össze alaposan a fűszerekkel, majd formázzunk a kezeinkkel golyókat! Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd süssük meg benne a húsgolyókat, míg szép egyenletesen megpirulnak minden oldalon!
2. A szószhoz tegyük a meggyet a cukorral és a gránátalmasziruppal egy nagyobb edénybe (úgy kalkuláljunk, hogy később a húsgolyó is beleférjen), majd forraljuk össze közepes lángon. Vegyük lejjebb a lángot, majd főzzük 15-20 percig, míg sűrű, egynemű szószt kapunk. Dobjuk a mártásba a húsgolyókat és főzzük őket további 15 percig!
3. Az étel összeállításához a pitából vágjunk háromszögeket, locsoljuk meg őket egy kis olvadt vajjal, majd kanalazzuk rá a húsgolyókat és a mártást! Szórjuk meg a durvára vágott petrezselyemmel és a pirított fenyőmaggal, melegen tálaljuk!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images