Villámgyors mogyoróvajas torta sütés nélkül

2024. július 18.
Ez a sütés nélküli mogyoróvajas torta tökéletes, ha gyors, mégis isteni házi édességre vágynál – és nem szeretnél a forró sütő mellett ácsorogni.

A mogyoróvaj elképesztően sokoldalú és nagyon egészséges alapanyag – édességek mellett sós mártásokba, akár húsok mellé is kiválóan illik és olajos magként sok fontos tápanyaggal látja el szervezetünket. Szerencsére ma már a legtöbb boltban hozzájuthatunk a különböző típusú mogyoróvajakhoz, de akár otthon is egyszerűen elkészíthetjük, így kontrollálhatjuk az édességét és a darabosságát is.

Célszerű teljesen „tiszta”, száz százalékban mogyoróból készült, vagyis cukor- és pálmaolajmentes terméket vásárolni, pláne, ha a mogyoróvaj édességbe kerül, ahol jó eséllyel amúgy is adunk hozzá némi cukrot.

Az alábbi receptben egy pofonegyszerű, de elképesztően krémes, szupermogyorós töltelék készül belőle, ami egy sütés nélküli, fagyasztott kekszes tortaalapba kerül. A krémben tényleg a mogyoróvaj kapja a főszerepet, így nem is kell hozzá nagyon más hozzávaló – tényleg érdemes kipróbálni, ha gyors és könnyű édességre vágynánk, és nem szeretnénk a sütővel még forróbbra fűteni a lakást.

Mogyoróvajas torta sütés nélkül

Hozzávalók a sütés nélküli mogyoróvajas tortához:

A tortaalaphoz:

  • 10 teljes kiőrlésű zabkeksz
  • 3 ek. cukor
  • 4 ek. olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 2 csésze zsíros habtejszín
  • 1/3 csésze cukor
  • 2 ek. vanília kivonat
  • 1 és 1/4 csésze darabos mogyoróvaj
  • egy csipet fahéj
  • 1 csésze pörkölt mogyoró durvára vágva

A sütés nélküli mogyoróvajas torta elkészítése:

  1. A tortaalaphoz először robotgép segítségével őröljük finomra a kekszet. Az így kapott nagyjából 2 csészényi kekszport helyezzük egy nagy tálba és keverjük össze alaposan a cukorral és az olvasztott vajjal, míg ragacsos masszát kapunk.
  2. A kekszes masszát nyomkodjuk bele egy piteformába úgy, hogy a keverékből a forma falaira is jusson. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol legyen nagyjából egyenlő vastagságú az alapunk. Tegyük mélyhűtőbe nagyjából harminc percre.
  3.  A töltelékhez először verjük fel habosra a tejszínt a cukorral és a vaníliakivonattal. A felét tegyük félre – ez kerül majd a piténk tetejére. A másik feléhez adjuk hozzá a csipetnyi fahéjat és a mogyoróvajat, majd keverjünk homogén masszát belőle!
  4. A kész mogyoróvajas krémet oszlassuk el a piteformában egy spatula segítségével! Halmozzuk rá a félretett tejszínhabot és szórjuk meg a durvára vágott mogyoróvajjal. Tegyük vissza a tortát a mélyhűtőbe és várjuk meg, míg megszilárdul – nagyjából két óra alatt. Tálalás előtt 10 perccel vegyük ki, hogy a torta kicsit felengedhessen.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images