Az olasz desszertektől mindenki a tiramisura és a cannolóra asszociál, pedig van egy legendás szicíliai édesség, ami nemcsak sokkal üdítőbb, de akár mi magunk is könnyen – és gyorsan – elkészíthetjük. A granita nem sorbet és nem is jégkása, de szintén egy jeges ital, amit a szicíliaiak jegesen kanalazgatnak vagy akár italként kortyolgatják olvadt verzióját. Mivel Szicília legjelentősebb árucikke a pisztácia mellett a citrom, a granitának is a jó minőségű, kellemesen fanyar (szicíliai) citrom az alapja – a jó hír viszont, hogy ezenkívül tényleg nem sok dologra lesz szükségünk hozzá.
Ha szeretnénk egy kicsit extrábbá tenni ezt az amúgy egyszerű, de nagyszerű édességet, készítsünk hozzá házi tejszínhabot (mint az alábbi receptben) és persze tálaljuk különleges kehelyben. Bár a granitát az olaszok egész nap – akár már reggelire is – fogyasztják, mi itthon inkább egy hűsítő, késő délutáni finomságnak tudjuk elképzelni egy igazán forró napon. A granita természetesen nem csak citromos ízben készülhet, hanem bármilyen gyümölccsel, de a citrusos verzió számít hagyományosnak és a legelterjedtebbnek. Olaszországban gyakran kapunk mellé egy frissen sült brióst is, szóval a puha péksütemények is jól passzolnak hozzá. Granitát készíteni akkor is jó ötlet lehet, ha vendégeket várunk: nem kell sokat bajlódni vele, még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá és nem utolsósorban nagyon olcsón kihozhatjuk. Mutatjuk is a receptet!
Citromos granita
Hozzávalók:
- 8-12 kezeletlen héjú, jó minőségű citrom
- 1/2 csésze és 2 ek. kristálycukor
- 1 tk. só
- 1 csésze zsíros tejszín
Elkészítés:
- Reszeljünk le kb. 4 citromot – a lényeg, hogy 1/4 csészényi reszelt citromhéjat kapjunk. Tegyük félre egy zárt dobozban a hűtőbe felhasználásig.
- A citromokat vágjuk félbe és facsarjuk ki (nagyjából másfél csészényit kell kapnunk). Adjuk hozzá a cukrot és a sót és keverjük, míg a cukor teljesen feloldódik benne, majd egy habverő segítségével keverjünk bele 2 és fél csésze szűrt vizet! Kóstoljuk meg és ízlés szerint adjunk még hozzá sót vagy cukrot, ha szükségesnek látjuk.
- A citromos keveréket szűrjük le egy finom szűrőn, majd helyezzük egy olyan alacsony falú tárolóba, amit be tudunk tenni a fagyasztóba.
- Fedő nélkül fagyasszuk a keveréket 1 óráig, majd vegyük ki a tárolót (vagy tárolókat) és egy villa segítségével kicsit kaparjuk fel a citromos frissítőt, majd tegyük vissza és ismételjük meg a folyamatot újra, míg megkapjuk a jégdarás állagot – valahol egy finom jégkása és egy sorbet között.
- Tálaláshoz a tejszínhabból verjünk kemény habot, a granitát tálaljuk hűtött kelyhekben – díszítsük reszelt citromhéjjal és házi tejszínhabbal!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images