Így készítsd el a tökéletes tejszínhabot!

2022. december 24.
Semmi nem esik jobban egy finom sütemény vagy forró ital mellé, mint a házilag, frissen elkészített tejszínhab. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan készítheted el te is a tökéletes tejszínhabot úgy, mintha egy fine dining étteremben ennél.

Ha unod a szifonos vagy a kész, bolti tejszínhabot, esetleg egyszerűen csak szeretnéd tudni, hogy mi kerül a tányérodra, akkor rád vár ez a recept, ami egyszerűnek tűnhet, pedig semmi sem áll távolabb a valóságtól. Érdemes alaposan odafigyelnünk, de azért ne rettenjünk meg már a legelején! Tartósítószer és habfixáló ezúttal nem kell, de szükségünk lesz habtejszínre, egy habverőre és ízlés szerint cukorra, de akár ez utóbbi nélkül vagy kevesebb édesítéssel is elkészíthetjük a tökéletes tejszínhabot. Korábban már elárultuk, mi az a három módszer (és összetevő), amivel igazán kemény tejszínhabot készíthetsz, most azonban egyetlen, az édesítéssel maximum kettő hozzávalóval fogunk dolgozni.

keszitsd-el-a-tokeletes-tejszinhabot

Így kezdj neki!

Nagyon figyelj arra, hogy ne főzőtejszínt, hanem habtejszínt tegyél a bevásárlókosaradba – ez azért szükséges, mert a benne lévő zsírtól lesz tökéletes a felvert tejszínhab. Azt se felejtsd el, hogy a lehető legfrissebb terméket vásárold meg, mert a szavatossági időn is múlhat a végeredmény minősége. Hazaérve pedig a hűtőben tárold, mert a hidegebb tejszín sokkal szebben elkészíthető. Az igazán szép tejszínhabhoz azonban nemcsak a tejszínt, hanem a habverőt és a tálat is érdemes jól lehűtened a fagyasztóban, mielőtt nekikezdesz a gasztrokalandnak.

Így készítsd el!

Vedd ki a hűtőből az eszközöket és a tejszínt. Ha édesíteni szeretnéd, akkor lehetőleg porcukrot használj, amit ne a legelején szitálj bele, hanem csak akkor (az opcionális habfixálóval együtt), amikor majd kezded elérni a kívánt eredményt. A habverő alacsony fokozatán kezdd el a műveletet és a sűrűsödésével szinkronban változtass az erősségen. Ne verd túl, azzal nem lesz tökéletesebb a tejszínhab, csak ronthatsz a helyzeten: amikor a hab eléri a kívánt állagot, kapcsold ki a habverőt, különben a benne lévő zsír kicsapódhat és furcsa, vajszerű képződményt kaphatsz.

Így használd!

Az saját kezűleg készített tejszínhabot (csak úgy, mint a boltit) bármihez fogyaszthatod, de hidd el, sokkal jobban fog majd esni, mint a szupermarketekben vásárolható testvére. Igazi téli varázslat lesz kakaó vagy kávé tetejére kanalazva, esetleg a kedvenc sütid mellé. Ha nem használod fel egyből az összeset, akkor tárold hűtőben, ahol legfeljebb egy napig bírja ki, de az állaga így is megsínyli majd a várakozást. Ha pedig úgy érzed, hogy tökélyre fejlesztetted a tejszínhabfelverő képességedet, vagy inkább növényi ételeket fogyasztanál, akkor a következő alkalommal próbálj ki egy vegán változatot.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!