- A cukkiniszezonban minden új receptnek örülünk!
- Ez a lány cukkini gratin ráadásul a nagy melegben is kellően könnyed ebéd vagy vacsora lehet, nem terheli meg a gyomrunkat.
- Mutatjuk a lágy cukkini gratin receptjét!
A cukkini a nyár egyik legsokoldalúbban elkészíthető növénye. Rengeteg különböző típusú ételt főzhetünk belőle, levestől a süteményig, ha már a rántott cukkinin túlvagyunk. Most mutatunk egy isteni, lágy cukkini gratin receptet, ami tökéletes kánikulavacsora vagy ebéd lehet!
Miért együnk sok cukkinit?
Használjuk ki a cukkiniszezont, és tankoljunk fel minél többet ebből a kincset érő nyári zöldségből. A cukkininek ugyanis rengeteg egészségügyi előnye van:
- Alacsony kalóriatartalom: A cukkini rendkívül alacsony kalóriatartalmú, így ideális választás lehet azoknak, akik szeretnének fogyni vagy megtartani a súlyukat.
- Magas víztartalom: A cukkini körülbelül 95%-ban vízből áll, ami segíti a hidratációt és hozzájárulhat a bőr egészségéhez.
- Rostokban gazdag: A cukkini jelentős mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést, elősegíti a bélmozgást, és hozzájárulhat a székrekedés megelőzéséhez.
- Vitaminok és ásványi anyagok: A cukkini gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint folsavban, mangánban, káliumban és magnéziumban. Ezek az ásványi anyagok és vitaminok fontos szerepet játszanak az immunrendszer támogatásában, a csontok erősítésében és a szív egészségének fenntartásában.
- Antioxidánsok: A cukkini különböző antioxidánsokat tartalmaz, például luteint és zeaxantint, amelyek hozzájárulhatnak a szem egészségéhez és segíthetnek megelőzni az oxidatív stressz által okozott sejtkárosodást.
- Alacsony szénhidráttartalom: A cukkini alacsony szénhidráttartalmú zöldség, így remek választás lehet azoknak, akik szénhidrátbevitelüket szeretnék csökkenteni, például a ketogén diétát követőknek.
- Szív- és érrendszeri előnyök: A cukkini káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában, míg a benne található rostok csökkenthetik a koleszterinszintet, így támogatva a szív egészségét.
Itt a lágy cukkini gratin receptje
Hozzávalók a cukkini gratinhez:
(4 főre)
- 4 közepes cukkini
- 200 gramm tejföl
- 100 gramm reszelt Gruyère sajt
- 50 gramm reszelt parmezán
- 2 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors
A lágy cukkini gratin elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Mossuk meg a cukkiniket és vágjuk vékony szeletekre.
- Egy tálban keverjük ki a tejfölt, tojást, tejszínt, parmezánt, szétnyomott fokhagymát, sót és borsot.
- Kenjünk ki olajjal egy sütőedényt, majd tegyünk az aljára egy réteg cukkinit.
- Öntsünk rá egy keveset a krémes keverékből, majd szórjuk meg a Gruyère sajttal.
- Ismételjük addig a cukkini, az öntet és sajt rétegezését, míg el nem fogynak a hozzávalók, az utolsó réteg Gruyère sajt legyen.
- Süssük 35 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Tipp a lágy cukkini gratin elkészítéséhez:
Ha még aromásabbá tennénk a cukkini gratint, adjunk friss zöldfűszereket, bazsalikomot vagy kakukkfüvet az öntethez.
Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images, Unsplash