Lágy cukkini gratin – a legjobb nyári vacsora!

2024. augusztus 13.
Olyan ételt keresünk, amivel nem kell a konyhában megöregednünk? Ez a könnyed, krémes és lágy cukkini gratin a tökéletes válasz arra, mi legyen ma a vacsora! Nem csak az elkészítése, de az előkészületek is percek alatt megvannak.
Cukkini gratin recept
  • A cukkiniszezonban minden új receptnek örülünk!
  • Ez a lány cukkini gratin ráadásul a nagy melegben is kellően könnyed ebéd vagy vacsora lehet, nem terheli meg a gyomrunkat.
  • Mutatjuk a lágy cukkini gratin receptjét!

A cukkini a nyár egyik legsokoldalúbban elkészíthető növénye. Rengeteg különböző típusú ételt főzhetünk belőle, levestől a süteményig, ha már a rántott cukkinin túlvagyunk. Most mutatunk egy isteni, lágy cukkini gratin receptet, ami tökéletes kánikulavacsora vagy ebéd lehet!

Miért együnk sok cukkinit?

Használjuk ki a cukkiniszezont, és tankoljunk fel minél többet ebből a kincset érő nyári zöldségből. A cukkininek ugyanis rengeteg egészségügyi előnye van:

  • Alacsony kalóriatartalom: A cukkini rendkívül alacsony kalóriatartalmú, így ideális választás lehet azoknak, akik szeretnének fogyni vagy megtartani a súlyukat.
  • Magas víztartalom: A cukkini körülbelül 95%-ban vízből áll, ami segíti a hidratációt és hozzájárulhat a bőr egészségéhez.
  • Rostokban gazdag: A cukkini jelentős mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést, elősegíti a bélmozgást, és hozzájárulhat a székrekedés megelőzéséhez.
  • Vitaminok és ásványi anyagok: A cukkini gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint folsavban, mangánban, káliumban és magnéziumban. Ezek az ásványi anyagok és vitaminok fontos szerepet játszanak az immunrendszer támogatásában, a csontok erősítésében és a szív egészségének fenntartásában.
  • Antioxidánsok: A cukkini különböző antioxidánsokat tartalmaz, például luteint és zeaxantint, amelyek hozzájárulhatnak a szem egészségéhez és segíthetnek megelőzni az oxidatív stressz által okozott sejtkárosodást.
  • Alacsony szénhidráttartalom: A cukkini alacsony szénhidráttartalmú zöldség, így remek választás lehet azoknak, akik szénhidrátbevitelüket szeretnék csökkenteni, például a ketogén diétát követőknek.
  • Szív- és érrendszeri előnyök: A cukkini káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában, míg a benne található rostok csökkenthetik a koleszterinszintet, így támogatva a szív egészségét.

Itt a lágy cukkini gratin receptje

A lágy cukkini gratin receptje nagyon egyszerű, így nem kell nyáron a konyhában sok időt töltenünk

A lágy cukkini gratin receptje nagyon egyszerű, így nem kell nyáron a konyhában sok időt töltenünk

Hozzávalók a cukkini gratinhez:

(4 főre)

  • 4 közepes cukkini
  • 200 gramm tejföl
  • 100 gramm reszelt Gruyère sajt
  • 50 gramm reszelt parmezán
  • 2 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors

A lágy cukkini gratin elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Mossuk meg a cukkiniket és vágjuk vékony szeletekre.
  3. Egy tálban keverjük ki a tejfölt, tojást, tejszínt, parmezánt, szétnyomott fokhagymát, sót és borsot.
  4. Kenjünk ki olajjal egy sütőedényt, majd tegyünk az aljára egy réteg cukkinit.
  5. Öntsünk rá egy keveset a krémes keverékből, majd szórjuk meg a Gruyère sajttal.
  6. Ismételjük addig a cukkini, az öntet és sajt rétegezését, míg el nem fogynak a hozzávalók, az utolsó réteg Gruyère sajt legyen.
  7. Süssük 35 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Tipp a lágy cukkini gratin elkészítéséhez:

Ha még aromásabbá tennénk a cukkini gratint, adjunk friss zöldfűszereket, bazsalikomot vagy kakukkfüvet az öntethez.

 Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images, Unsplash