Laktató és egyszerű: spanyol krumplis omlett cukkinivel

2024. március 21.
A spanyolok tortillája tulajdonképpen egy pofonegyszerű, mégis nagyon laktató krumplis tojásétel, amit szuperül variálhatunk szezonális zöldségekkel is – ezúttal zsenge zöld cukkini kerül bele.

A tortilláról általában a kukorica- vagy búzalisztből készülő kör alakú „lapok” jutnak eszünkbe, amik ma már nálunk is minden nagyobb boltban kaphatóak. Ezeket különböző töltelékekkel töltve szoktuk feltekerni, összesütni és fogyasztani, általában latinos ételek formájában. A spanyol tortilla azonban valójában sokkal inkább egy krumplis omlettre vagy még inkább frittatára hasonlít: az eredeti verzió igazi különlegessége, hogy a tojás középen még szinte folyós, vagyis nagyon sajátos, krémes textúrája van. Ahhoz egy kicsit kísérleteznünk kell a sütési idővel, hogy ezt megkapjuk, de ne aggódjunk, mindenképpen finom lesz a végeredmény. A spanyol tortilla előnye, hogy a krumpli mellett más szezonális zöldségeket is belecsempészhetünk – az alábbi változatot például zsenge cukkini egészíti ki. Pofonegyszerű és nagyon gyorsan elkészül, könnyed, mégis laktató vacsora: ezt mindenképpen érdemes kipróbálnod!

Spanyol krumplis omlett (tortilla) cukkinivel

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütni való burgonya
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 vöröshagyma vékony szeletekre vágva
  • 1/2 cukkini vékony karikákra vágva
  • só és bors
  • 3 nagy tojás
  • 2 ek reszelt Manchego (vagy más) sajt

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra!

2. Egy közepes lábosban tegyünk fel vizet, majd főzzük benne félpuhára a krumplit (úgy, hogy egy villát könnyedén bele tudjunk szúrni, de azért ne essen szét). Ha kihűlt, a krumplit vágjuk vékony karikákra és tegyük félre!

3.  Egy kisebb, sütőbe is tehető, magas falú serpenyőben hevítsünk olívaolajat! Dobjuk rá a hagymát és a cukkinit, ízesítsük őket sóval és borssal és kevergetés mellett nagyjából 4 percig sütve hagyjuk őket kissé megpuhulni!

4. Dobjuk rájuk a krumplikarikákat is, és süssük őket együtt, míg a krumpli kicsit megbarnul – nagyjából 5-7 percig. A zöldségeket rendezzük el úgy, hogy egyenletes vastagságú rétegben terüljenek szét a serpenyő alján!

5. Egy közepes tálban verjük fel a tojásokat és öntsük rá a zöldséges keverékre! Szórjuk meg az egész tetejét reszelt sajttal!

6. Helyezzük a serpenyőt a sütőbe és süssük aranybarnára a tortillánkat 12-15 perc alatt! Tálaljuk melegen vagy szobahőmérsékleten, friss zöld salátával!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images