- A maradék krumplipüréből isteni burgonyakrokettet készíthetünk.
- Mutatjuk a villámgyors és egyszerű receptet a maradékmentő burgonyakroketthez!
- Ügyes tippeket is adunk a legfinomabb burgonyakroketthez!
Ha túl sok lett az ebéd mellé a krumplipüré, akkor se dobjuk ki a maradékot! Ugyanis nagyon egyszerűen burgonyakrokettet készíthetünk belőle! Ezt akár önálló vacsoraként, vendégváró ropogtatnivalónak vagy újabb köretként is tálalhatjuk. Mutatjuk a maradékmentő burgonyakrokett receptjét, amit mindenki imádni fog!
Mi az a krokett?
A szó maga francia eredetű (a croquer szóból származik), annyit jelent, hogy roppanós. Ez nagyon is kifejező, hiszen a krokett egy olajban kisütött, panírozott gombócka, bármilyen formájáról is legyen szó a világban bárhol.
Japántól Spanyolországig egyszerű összetevőkből készül, előételként, rágcsálnivalóként vagy köretként szolgálják fel a krokettet. Általában egy sűrű besamel szósz tartja össze, ám a maradékmentő burgonyakrokett esetében ennél sokkal egyszerűbben készítjük el.
A receptben a maradék krumplipüré mellé tojássárgáját és reszelt parmezánt teszünk, hogy ebből ízletes krokettet készítsünk villámgyorsan.
Ettől lesz finom a burgonyakrokett
Ahhoz, hogy tökéletesen ropogós legyen a burgonyakrokett, az alábbi jótanácsokat érdemes megfogadnunk:
- Teljesen hideg legyen a maradék krumplipüré, amiből a krokettet készítjük, így nem olvad meg a sajt és fő meg a tojássárgája, mikor belekeverjük.
- Vizes kézzel dolgozzunk a burgonyakrokettek megformálásakor. Ha még így is nehéz, tegyük be a hűtőbe 10-15 percre a masszát. Golyókat a legkönnyebb formálni a burgonyakrokett tésztájából.
- Ne adjunk hozzá túl sok nedves összetevőt. Ha túl folyós a massza, nehéz megformázni és kisütni a burgonyakrokettet. De nyugodtan dúsíthatjuk hagymával, aprított jalapeño paprikával vagy apróra kockázott sonkával, zöldfűszerekkel.
- Semleges olajat használjunk a sütésre, legjobb a napraforgó- vagy mogyoróolaj.
- Először panírozzuk be az összes krokettet, és csak utána álljunk neki a sütésnek, így nem marad túl hosszú ideig egyetlen adag burgonyakrokett sem az olajban és nem szívja meg magát, hanem tökéletesen ropogós lesz!
Hogyan süssünk maradék krumplipüréből burgonyakrokettet?
Tökéletes maradékmentő recept a krumplipüréhez a burgonyakrokett. Ehhez csak össze kell kevernünk a hozzávalókat, amit a recept ír, és kisütnünk a megformázott kroketteket. Legyünk óvatosak, mert a krumplipürében már van tejtermék, így nem célszerű több nedves összetevőt hozzáadnunk!
Burgonyakrokett receptje maradék krumplipüréből
Hozzávalók a burgonyakroketthez:
- 300 gramm krumplipüré
- 125 gramm reszelt parmezán
- 2 nagy tojássárgája
- 2 evőkanál finomra aprított snidling vagy újhagyma
- 250 gramm zsemlemorzsa
- 2 tojásfehérje
- Növényi olaj a sütéshez
- Só ízlés szerint
A burgonyakrokett elkészítése:
- A hideg krumplipürét keverjük össze a parmezánnal és a tojássárgájával, adjuk hozzá a hagymát.
- Egy kanál segítségével vizes kézzel formázzunk golflabda nagyságú gömböket a burgonyakrokett masszájából. Fontos, hogy egyforma nagyságúak legyenek, amennyire lehet.
- Melegítsük elő az olajat és készítsünk oda egy tálban papírtörlőt a kiszedéshez. Annyi olajat használjunk, hogy a burgonyakrokettek elmerüljenek teljesen benne.
- A panírozáshoz tegyük egy tányérra a zsemlemorzsát, egy mélyebb edénybe a tojásfehérjét. Forgassuk először a tojásba, majd a zsemlemorzsába a burgonyakroketteket.
- Süssük aranybarnára az olajban a burgonyakrokett-golyókat nagyjából 3 perc alatt. Tegyük a papírtörlőre a kész kroketteket, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük róla. Ízlés szerint megsózhatjuk a kész burgonyakroketteket.
Forrás: Simply Recipes, fotó: Getty Images, Unsplash