Ne dobd ki a maradék krumplipürét! Mutatjuk a receptet, mit süthetsz belőle

2024. november 10.
A krumplipüré sem rossz, de a burgonyakrokett új szintre emeli a köretet! Még akkor is, ha maradékmentő ételként sütjük. Mutatjuk a villámgyors és egyszerű burgonyakrokett-receptet maradék krumplipüréből!
Burgonyakrokett maradék sültkrumpliból
  • A maradék krumplipüréből isteni burgonyakrokettet készíthetünk.
  • Mutatjuk a villámgyors és egyszerű receptet a maradékmentő burgonyakroketthez!
  • Ügyes tippeket is adunk a legfinomabb burgonyakroketthez!

Ha túl sok lett az ebéd mellé a krumplipüré, akkor se dobjuk ki a maradékot! Ugyanis nagyon egyszerűen burgonyakrokettet készíthetünk belőle! Ezt akár önálló vacsoraként, vendégváró ropogtatnivalónak vagy újabb köretként is tálalhatjuk. Mutatjuk a maradékmentő burgonyakrokett receptjét, amit mindenki imádni fog!

Mi az a krokett?

A szó maga francia eredetű (a croquer szóból származik), annyit jelent, hogy roppanós. Ez nagyon is kifejező, hiszen a krokett egy olajban kisütött, panírozott gombócka, bármilyen formájáról is legyen szó a világban bárhol.

Japántól Spanyolországig egyszerű összetevőkből készül, előételként, rágcsálnivalóként vagy köretként szolgálják fel a krokettet. Általában egy sűrű besamel szósz tartja össze, ám a maradékmentő burgonyakrokett esetében ennél sokkal egyszerűbben készítjük el. 

A receptben a maradék krumplipüré mellé tojássárgáját és reszelt parmezánt teszünk, hogy ebből ízletes krokettet készítsünk villámgyorsan.

Ettől lesz finom a burgonyakrokett

Ahhoz, hogy tökéletesen ropogós legyen a burgonyakrokett, az alábbi jótanácsokat érdemes megfogadnunk:

  • Teljesen hideg legyen a maradék krumplipüré, amiből a krokettet készítjük, így nem olvad meg a sajt és fő meg a tojássárgája, mikor belekeverjük.
  • Vizes kézzel dolgozzunk a burgonyakrokettek megformálásakor. Ha még így is nehéz, tegyük be a hűtőbe 10-15 percre a masszát. Golyókat a legkönnyebb formálni a burgonyakrokett tésztájából.
  • Ne adjunk hozzá túl sok nedves összetevőt. Ha túl folyós a massza, nehéz megformázni és kisütni a burgonyakrokettet. De nyugodtan dúsíthatjuk hagymával, aprított jalapeño paprikával vagy apróra kockázott sonkával, zöldfűszerekkel.
  • Semleges olajat használjunk a sütésre, legjobb a napraforgó- vagy mogyoróolaj.
  • Először panírozzuk be az összes krokettet, és csak utána álljunk neki a sütésnek, így nem marad túl hosszú ideig egyetlen adag burgonyakrokett sem az olajban és nem szívja meg magát, hanem tökéletesen ropogós lesz!

Hogyan süssünk maradék krumplipüréből burgonyakrokettet?

Tökéletes maradékmentő recept a krumplipüréhez a burgonyakrokett. Ehhez csak össze kell kevernünk a hozzávalókat, amit a recept ír, és kisütnünk a megformázott kroketteket. Legyünk óvatosak, mert a krumplipürében már van tejtermék, így nem célszerű több nedves összetevőt hozzáadnunk!

Burgonyakrokett receptje maradék krumplipüréből

A maradék krumplipürét jól dolgozzuk össze a sajttal és tojássárgájával a burgonyakroketthez

A maradék krumplipürét jól dolgozzuk össze a sajttal és tojássárgájával a burgonyakroketthez

Hozzávalók a burgonyakroketthez:

  • 300 gramm krumplipüré
  • 125 gramm reszelt parmezán
  • 2 nagy tojássárgája
  • 2 evőkanál finomra aprított snidling vagy újhagyma
  • 250 gramm zsemlemorzsa
  • 2 tojásfehérje
  • Növényi olaj a sütéshez
  • Só ízlés szerint

A burgonyakrokett elkészítése:

  1. A hideg krumplipürét keverjük össze a parmezánnal és a tojássárgájával, adjuk hozzá a hagymát. 
  2. Egy kanál segítségével vizes kézzel formázzunk golflabda nagyságú gömböket a burgonyakrokett masszájából. Fontos, hogy egyforma nagyságúak legyenek, amennyire lehet. 
  3. Melegítsük elő az olajat és készítsünk oda egy tálban papírtörlőt a kiszedéshez. Annyi olajat használjunk, hogy a burgonyakrokettek elmerüljenek teljesen benne.
  4. A panírozáshoz tegyük egy tányérra a zsemlemorzsát, egy mélyebb edénybe a tojásfehérjét. Forgassuk először a tojásba, majd a zsemlemorzsába a burgonyakroketteket.
  5. Süssük aranybarnára az olajban a burgonyakrokett-golyókat nagyjából 3 perc alatt. Tegyük a papírtörlőre a kész kroketteket, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük róla. Ízlés szerint megsózhatjuk a kész burgonyakroketteket.

Forrás: Simply Recipes, fotó: Getty Images, Unsplash