A buborékburgonya kívül ropog, belül krémesen lágy

2022. szeptember 26.
Mostanra megszokhattuk, hogy a TikTokról indul el minden izgalmas gasztroötlet. A kívül roppanós, belül hihetetlenül krémes buborékburgonya is a közösségi oldalról hódította meg a világot. Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, ez lesz az idei ősz és tél egyik kedvenc étele.
  • A TikTok megint olyan gasztroötlettel állt elő, amit érdemes kipróbálni.
  • A buborékburgonya roppanósságát a rizsliszt és a burgonyakeményítő adja.
  • Ha szeretnénk, különböző fűszerekkel, például fokhagymaporral vagy paprikával fokozhatjuk az ízhatást.

Kicsit több munkával jár ugyan, mint egyszerűen betenni a sütőbe a megpucolt krumplit, a buborékburgonya annyival finomabb és izgalmasabb is. Külsejének roppanósságát annak köszönheti, hogy rizsliszt és burgonyakeményítő is van benne, amik együtt ínycsiklandó kérget hoznak létre. Ha szeretjük a fűszereket, használjunk bátran akár fokhagymaport, pirospaprikát vagy csilit. Tálaljuk ketchuppal vagy a kedvenc mártogatósunkkal. 

buborek-burgonya

A buborékburgonya roppanósságát a rizsliszt és a burgonyakeményítő adja.

Hozzávalók: 

  • 2 nagyobb krumpli egyben
  • 2 evőkanál édes rizsliszt (mochiko)
  • 1 evőkanál burgonyakeményítő
  • ¾ teáskanál fokhagymapor 
  • ½ teáskanál őrölt bors
  • bő olaj a sütéshez
  • ½ teáskanál só
  • frissen vágott metélőhagyma a tálaláshoz
  • pirospaprika a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Szurkáljuk meg a burgonyákat egy villával, majd helyezzük egy mikrohullámú sütőben is használható tányérra. Magas fokozaton melegítsük, egyszer forgassuk meg, majd főzzük 10-12 perc alatt puhára. Hagyjuk 5 percet hűlni.
  2. Hámozzuk le a bőrét, majd egy tálban törjük össze a krumplit. Keverjük bele a rizslisztet, burgonyakeményítőt, fokhagymaport, borsot és az egyéb fűszereket, amiket szeretnénk. Egynemű masszát állítsunk össze belőle.
  3. Egy vastag falú, nagyobb lábosba tegyünk annyi olajat, hogy nagyjából 2,5 centiméter magasan álljon. Melegítsük fel. (De elkészíthetjük air-fryerben vagy légkeveréses sütőben is, ebben az esetben nincs szükség az olajra.)
  4. Míg melegszik az olaj vagy a sütő, formázzunk 3,5 centiméter átmérőjű rudat a burgonyamasszából, vágjuk nagyjából 20 darabra. Mindegyik darabba villával nyomjunk csíkokat. A harmadát tegyük egyszerre a forró olajba, ha pirul az egyik oldala, forgassuk meg, 5-7 perc alatt süssük készre. Hagyjuk rácson lecsepegni. Süssük meg a másik két adagot is.
  5. Ha sütőben sütjük, sütőpapírra rakjuk a buborékburgonyát, kenjük meg olajjal. 250 fokon 5-7 perc alatt megsül. Ha pirul a teteje, forgassuk meg.
  6. Tegyük tálalótálra a buborékburgonyát, hintsük meg pirospaprikával és metélőhagymával, ha szeretnénk. 

Tápanyagtartalom

Egy adag: 5 darab

Egy adag tartalmaz: 239 kalória, 3 gramm fehérje, 27 gramm szénhidrát, 2 gramm rost, 1 gramm cukor, 14 gramm zsír. Vitamintartalom: B3-vitamin 1 mg, C-vitamin 7 mg, E-vitamin 4 IU, folát 16 mg, K-vitamin 13 mg, nátrium 297 mg, kalcium 17 mg, vas 1 mg, magnézium 28 mg, foszfor 68 mg, kálium 485 mg, ómega-3 zsírsav 1 g, omega-6 zsírsav 3 g, szelén 1 mikrogramm.

Forrás és fotó: Eating Well

Olvass tovább!