3 könnyű és gyors vegán snack szilveszterre, amiből garantáltan mindenki enni akar majd

2024. december 29.
Ez a három recept azoknak szól, akik az ünnepek alatt nem szeretnének túl sok időt a konyhában tölteni. Íme, 3 vegán, gyors és nagyon finom snack szilveszterre.
Három vegán snack szilveszterre

Pizzatekercs spenóttal

A spenótos vegán pizzatekercs tökéletes szilveszteri snack, ami akár az ebédet is kiválthatja, ráadásul hidegen és melegen is finom. Tálalhatjuk a kedvenc pizzaszószunkkal vagy más mártogatóssal. A tekercs elkészíthető pesztóval, gombával és cukkinivel is. 

Spenótos, sajtos pizzatekercsek egy tálban

Spenótos, tofus pizzatekercs

Hozzávalók:

  • pizzatészta
  • 400 gramm tofu
  • 100 gramm friss bazsalikomlevél
  • 1 evőkanál tahini
  • 2 teáskanál olasz fűszer
  • 1 evőkanál citromlé (kb. ½ citrom)
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál hagymapor
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 evőkanál finomra vágott mogyoróhagyma
  • 50 dkg bébispenót

Elkészítés:

Készítsük el a pizzatésztát! (A tökéletes pizzatészta receptjét ITT találod!)
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra! A konyhai aprítóba tegyük bele a a tofut, a bazsalikomot, a tahinit, az olasz fűszereket, a citromlevet, a sót és a hagymaport. Addig aprítsuk, amíg krémes állagot kapunk.

Vegyünk egy serpenyőt, tegyünk az aljára egy evőkanál vizet, ha felforrt, tegyük bele a finomra vágott mogyoróhagymát és fokhagymát, pirítsuk 2-3 percig! Adjuk hozzá a spenótot, egy kis sót, majd pár percig fonnyasszuk. A keletkező vizet öntsük le róla.

Terítsük ki a pizzatésztát, és kenjük rá egyenletesen a tofus krémet, majd osszuk el a spenótot is. Ha ezzel megvagyunk, tekerjük fel, egy éles késsel pedig vágjunk belőle csigákat. Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg olajjal, szórjuk meg kevéske olasz fűszerrel, majd süssük 25-30 percig. 

Paradicsmos crostini

Az egyik létező leggyorsabb vendégváró scnack a paradicsomos crostini, ami remekül működik ricottával, diós és vegán sajtokkal is. A recept természetesen nemcsak szilveszterkor, de egész évben jól működik. 

Paradicsomos crostini bazsalikommal

Paradicsomos crostini bazsalikommal

Hozzávalók:

  • 800 gramm koktélparadicsom
  • tengeri só
  • bors
  • 2 dl balzsamecet
  • baguette vagy rusztikus kenyér
  • bazsalikomlevél

Tetszés szerint:

  • ricotta

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral! Egy tálban keverjük össze a feldarabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és forgassuk össze. A paradicsomokat egyenletesen, héjával lefelé terítsük szét az egyik tepsiben. A másik tepsire helyezzük rá a kenyérszeleteket!

Süssük a paradicsomot és a kenyeret együtt a sütőben (a paradicsomot az alsó rácson, a kenyérszeleteket a felső rácson). 5 perc elteltével fordítsuk meg a kenyérszeleteket, és süssük további 5 percig. Vegyük ki a kenyeret a sütőből, a paradicsomot süssük további 10 percig (összesen 20 percig).

Amíg a kenyér és a paradicsom sül, tegyük a balzsamecetet egy kis lábasba, és forraljuk fel magas hőfokon. Csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és addig pároljuk, amíg az ecet ⅓ csészényire csökken, kb. 10-15 percig. Az eredménynek egy enyhén édes, szirupos máznak kell lennie.

Amikor a paradicsom és a balzsamecet kihűlt, keverjük össze őket óvatosan egy tálban, majd kanalazzuk rá a kenyérszeletekre. Ha szeretjük, tehetünk alá egy-egy szelet ricottát.

Olajmentes édesburgonya aiolival

A leggyorsabb szilveszteri snack a sült krumpli. Érdemes előre megpucolni és felszeletelni egy nagyobb adagot, hogy aztán ha szükség van rá, csak ki kelljen sütni. Ezt a snacket legjobb frissen elfogyasztani. Ez a recept nemcsak szilveszterkor lehet mentőöv. 

Édesburgonya fokhagymás mártással

Édesburgonya fokhagymás mártással

Hozzávalók a burgonyához:

  • 2 nagy édesburgonya
  • 1 evőkanál tahini
  • zatar fűszerkeverék (a zatar fűszerkeverék a közel-keleti és arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke. Összetevői: szezámmag, oregánó, kakukkfű, sumac)

Hozzávalók a vegán aiolihoz:

  • 250 gramm áztatott kesudió
  • 1 dl növényi tej
  • 2 gerezd nagyobb fokhagyma préselve
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál cider ecet
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • ½ teáskanál hagymapor
  • ¼ teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra! Béleljünk ki két nagy tepsit sütőpapírral!

Pucoljuk meg és aprítsuk fel a burgonyát, majd tegyük azokat egy nagy tálba, és keverjük össze alaposan tahinivel! Szórjuk meg zatar fűszerrel, sóval, majd ismét forgassuk össze, amíg egyenletesen be nem vonja a felületet. Egyenletesen terítsük szét a tepsiben, és süssük 10 percig! Fordítsuk meg a krumplikat, és süssük további 10 percig!

Az aioli összetevőit tegyük egy háztartási aprítóba, és keverjük addig, amíg krémes állagot kapunk. Tegyük be a hűtőbe 30 percre!

Forrás: healthymidwesterngirl Fotó: Getty Images