Ez a 6 tipp segít, hogy ne edd magad túl az ünnepek alatt

2023. december 23.
Mutatunk pár tippet, hogy csak annyit egyél, amennyire valóban szükséged van.
karácsonyi menü

Egyetérthetünk abban, hogy az egyik legjobb dolog az ünnepek alatt az evés. Az a rengeteg finom étel, a sütemények, a különböző italok már előre csábítóak lehetnek, azonban figyelni kell rá, hogy ne együk túl magunkat, mert az utólag sok kellemetlenséggel járhat. Nem azt mondjuk, hogy ne edd meg, amit megkívánsz, de figyelj oda a határokra, a szervezeted később megköszöni!

Ejtsd a diéta gondolatát!

diéta

Ne a diétán járjon az eszed!

Ahelyett, hogy már előre stresszelsz azon, mennyit fogsz hízni az ünnepek alatt, inkább add át magad az élvezeteknek. Ha így teszel, és nem ezen járnak folyamatosan a gondolataid, kevesebb rá az esély, hogy túleszed magad, amikor ott lesz előtted az ünnepi menü.

Alkohol helyett vizet igyál!

narancsos víz

Citrusfélékkel is ízesítheted a vizet

Karácsonykor ünneplünk, ebbe pedig gyakran beletartozik az alkoholfogyasztás is. Ezzel az a probléma, hogy az alkohol nemcsak az üres kalóriákat növeli, hanem csökkenti a gátlásokat is, amelyek rossz döntésekhez vezethetnek. Ha mégis az alkohol mellett döntünk, figyeljünk rá, hogy megigyunk egy-egy pohár vizet, ami csökkenti a szomjúságérzetet és hidratál. Ha nem rajongsz a vízért, adj hozzá egy kis citromot és máris jobban esik majd.

Tarts otthon egészséges rágcsálnivalót!

Egészséges snack

Egészséges snack

Ha előre bevásárolunk gyümölcsökből, magvakból, egészséges ropogtatnivalókból, akkor nem csak nehéz ételek és cukros sütemények közül lehet választani otthon, ami megkönnyíti azt, hogy ne edd tele magad ezekkel az ételekkel. A neten lehet találni nagyon sok egészséges alternatívát különböző ismert édességekből, ne légy rest elkészíteni ezeket.

Ne egyél állva!

Ez egyébként egy általános szabály, mindig le kell ülni az étkezések alatt, úgy jobban oda tudunk figyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk. Majdnem 20 percbe telik, hogy az agy továbbítsa a testünknek, hogy már nem fér belénk több étel. A lassú étkezés és az ülés nemcsak az emésztést segíti elő, hanem lehetőséget ad, hogy beszélgessünk a családunkkal, barátainkkal, így kevésbé fogunk az étkezésre koncentrálni.

Szánj időt a testmozgásra!

futás

Mozogj!

Nem kell konditermi vagy csoportos edzésre gondolni, elég, ha elmegyünk a családunkkal sétálni egy nagyot, vagy akár futni pár kilométert. Nemcsak a közérzetünkön javít, hanem javítja az alvásminőséget, csökkenti a stresszt és növeli az energiaszintet. Nem mellesleg, fogyasztó hatása is van.

Legyen minél több alapanyag a tányérodon!

Egészséges tányér

Egészséges tányér

Győződj meg róla, hogy egy étkezésnél beviszel elég fehérjét, zsírt, szénhidrátot és vitamint is! Ezt úgy érheted el, ha egyensúlyban van a hús, a zöldség, a tejtermék és a köret. Akár egy jó töltött káposzta is beleférhet, de az a legjobb, ha eszel mellé egy kis salátát is, hogy mindent megkapjon a szervezeted, amire szüksége van.

Fotó: Getty Images