- A rebarbara nálunk is rendszeresen megjelenik a boltokban a késő tavaszi időszakban, mégis kevesen nyúlnak utána.
- A rebarbara nemcsak nagyon izgalmas ízű, de kifejezetten egészséges is.
- Eperrel kombinálva különösen finom – ahogyan ebben a mennyei tavaszi morzsasütiben is kóstolhatjuk!
A nagyobb üzletek polcain április második felétől, de legkésőbb májustól már találkozhatunk a rebarbarával, ami bár definíció szerint zöldség, valójában gyümölcsként használjuk. A rebarbara izgalmas, enyhén fanyar ízű növény, amiből többnyire édességeket szoktunk készíteni.
Mivel nem túl édes, gyakran kombinálják más, magasabb cukortartalmú gyümölcsökkel, például bogyós gyümölcsökkel vagy eperrel. A zsenge szár akár nyersen is fogyasztható, de általában jobban járunk, ha lehámozzuk róla a fás részeket és picit hőkezeljük fogyasztás előtt.
Miért érdemes rebarbarát enni?
Nemcsak különleges íze, de egészségügyi előnyei miatt is jó ötlet lehet rebarbarát fogyasztani. Ez a zöldség segíthet megőrizni a csontok egészségét és csökkenteni a csontritkulás kockázatát, emellett elősegíti az emésztés megfelelő működését is.
A rebarbara csökkentheti a vérnyomást, a szervezetben lévő esetleges gyulladásokat, és még a kettes típusú diabétesz megelőzésében is segítségünkre lehet. Antibakteriális hatású, és szemünk egészségéhez is hozzájárulhat.
Jöjjön tehát a morzsasütirecept, amivel a lehető legfinomabb módon élvezhetjük ezeket az áldásos hatásokat!
Epres-rebarbarás morzsasüti
Hozzávalók:
A tésztához:
- 370 gramm finomliszt
- 100 gramm kristálycukor
- 100 gramm barna cukor
- 1/2 tk. fahéj
- 1/4 tk. só
- 1 tk. sütőpor
- 220 gramm sózatlan vaj hidegen felkockázva
- 1 nagyobb tojás
- 2 tk. vaníliakivonat
- 60 ml tej
- 30 gramm jó minőségű zab
Az epres-rebarbarás krémhez:
- 380 gramm eper felszeletelve
- 250 gramm rebarbara felszeletelve
- 100 gramm cukor
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 1 tk. reszelt narancshéj
Elkészítés:
- Az epres-rebarbarás morzsasüti elkészítéséhez a sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy négyzetes vagy kör alakú formát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy nyugodtan hagyjuk túllógni a papír végét!
- A tésztához egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a kétféle cukorral, a sütőporral, a fahéjjal és a sóval! Adjuk hozzá a kockázott hideg vajat és alaposan morzsoljuk össze úgy, hogy kb. borsószem nagyságú darabokat kapjunk!
- A tojást egy kézi habverővel keverjük össze a tejjel és a vaníliakivonattal egy kisebb tálban! Adjuk hozzá a lisztes keverékhez és keverjük addig, míg darabos homokra hasonlít a tésztánk!
- Az így kapott kb. 6 csészényi tésztából tegyünk félre 2 csészényi adagot! A maradékot nyomkodjuk bele az előkészített formába, hogy egyenletes vastagságú tésztát kapjunk!
- A töltelékhez forgassuk össze óvatosan az összes hozzávalót, és oszlassuk el a tésztánkon! Morzsoljuk rá a megmaradt tésztát, és szórjuk meg a tetejét egyenletesen a zabpehellyel is! Egy nagyobb kanál hátsó felével vagy egy lapos spatulával kicsit (óvatosan!) nyomkodjuk le az egészet, hogy jobban összeálljon!
- A süteményt süssük nagyjából 42-50 percig, míg a teteje enyhén megbarnul! Ezután hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel! A kész sütemény szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőben 1 hétig eláll! Kínálhatjuk friss házi tejszínhabbal vagy mascarpone krémmel is, ha tovább fokoznánk az ízélményt!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images