- Zabbal helyettesíthetjük a lisztet a zebrasüteményben, így sokkal egészségesebb lesz.
- Mutatjuk a liszt- és cukormentes zebrasüti receptjét!
- Nagyon egyszerű elkészíteni a mindenmentes márványos süteményt.
A klasszikus márványos süti, vagy zebrasütemény a másik ismert nevén, sokunk kedvence. De a hagyományos változat tele van cukorral és fehér liszttel. Van viszont egy jó hírünk! Nem kell lemondanunk róla – csupán újragondolnunk!
Most megmutatjuk, hogyan készítjük el a liszt- és cukormentes zabos zebrasüteményt, ami nemcsak finom, de tápláló és kifejezetten egészséges. Ideális választás, ha valami édesre vágyunk lelkiismeret-furdalás nélkül, ráadásul majdnem olyan olcsó az elkészítése, mint az inflációsüteménynek.
A liszt- és cukormentes zebrasütemény receptje
Hozzávalók a mentes zebrasüteményhez:
- 3 tojás
- 1 bögre zabpehely
- 2 érett banán, villával pépesítve
- ½ bögre natúr joghurt
- ¼ bögre olaj (pl. kókusz- vagy napraforgó)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A liszt- és cukormentes zebrasütemény elkészítése:

A liszt- és cukormentes zebrasüteményhez a barna és sárga tésztát felváltva kanalazzuk a formába
- A zabpelyhet aprítógépben vagy turmixgépben finomra őröljük, amíg lisztszerű állagú nem lesz – ez lesz a „lisztünk”.
- Egy tálban pépesítjük a banánokat, majd hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot, az olajat és a vaníliát. Összekeverjük, amíg egynemű nem lesz.
- Hozzáadjuk a zablisztet és a sütőport, alaposan elkeverjük.
- A masszát két részre osztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a kakaóport, hogy egy szép csokoládés tésztát kapjunk.
- Egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazva váltogatjuk a világos és sötét masszát. Ezután egy kés vagy pálcika segítségével spirálokat húzunk bele – ettől lesz igazán márványos.
- Előmelegített 180°C-os sütőben 35–40 percig sütjük, amíg a közepe is átsül (tűpróba segíthet). Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Miért jobb a zebrasütemény liszt- és cukormentes változata?
- Nincs benne finomított cukor: Az édes ízt a banán adja, természetesen és felesleges kalóriák nélkül.
- Fehér liszt helyett zab: Rostban gazdagabb, lassabban emeli meg a vércukorszintünket, és sokáig jóllakottságérzést ad.
- Tápláló, nem csak finom: A tojás, a joghurt és a zab együtt kiváló kombináció – nemcsak energiát adnak, de sokkal kiegyensúlyozottabb nasit varázsolnak a süteményből.
Nem kell kompromisszumokat kötnünk: megmarad az élvezet, de a testünknek is jót teszünk vele. Ráadásul nem is bonyolult, mégis különleges. Legközelebb, amikor vendégeket várunk, vagy csak magunkat lepnénk meg valamivel, biztosan ezt a zebrasüteményt sütjük!
Forrás: TN, fotó: Getty Images